Finse onderzoekers hebben de oplossing tegen een kater gevonden

Kater-1

We worden op zaterdag allemaal wel eens wakker met een kater en een hoofd die als een aambeeld op je lichaam drukt na een uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrel. Nu zeggen Finse wetenschappers dé sleutel te hebben gevonden voor een heldere ochtend na een avond waar alcohol de boventoon voerde. Geen huis-tuin-en-keuken middeltjes, maar gewoon iets dat écht lijkt te werken. Hebben we je aandacht?

Dat dacht ik. Let’s get into it. 

Voordat we met wetenschappelijke termen gaan smijten, willen we eerst een kleine ode geven aan de negentien strijders die in de naam van de wetenschap helemaal lam gingen. We salute you!

L-cysteïne is key bij een kater

Nu dan wel het wetenschappelijk gedeelte. De sleutel van het onderzoek is L-cysteïne, een stof die je lichaam zelf gewoon aanmaakt. Een niet heel boeiend feitje, maar deze stof wordt dus ook gebruikt om beter meel mee te maken. Een hint: de stof zit onder andere in je haar. Geen zorgen voor de vegans, want L-cysteïne kan ook chemisch worden geproduceerd. Wel zo handig, want want L-cysteïne wordt ook veel gebruikt voor duursporters als supplement.

Finse zuipers

Dat dit onderzoek juist in Finland is uitgevoerd is niet zo vreemd. De Finnen houden namelijk wel van een bakkie en staan op plek zestien als het gaat om de consumptie van alcohol. Zij zullen daarom ook vaak wakker worden met een kater van heb ik jou daar en hebben gedacht: “Tämä on tehtävä toisin”, oftwel “dit moet anders kunnen”. Of zoiets…

Anyway, voor het onderzoek gebruikte ze alcohol van eigen boden. De negentien pioniers (testpersonen) dronken óf cranberrysap, of het Finse Koskenkorva (10% alcohol). Vervolgens kreeg elk persoon een pil. Deze Deze bevatte in sommige gevallen niks en in andere gevallen een bepaalde hoeveelheid L-cysteïne. De mannen die 1200mg gedoseerd kregen hadden minder last van zware hoofdpijn en misselijkheid de volgende ochtend. De proefkonijnen met een iets minder grote dosis voelden zich in het algemeen wat minder zenuwachtig.

Het onderzoek is nu nog slechts op kleine schaal uitgevoerd, maar de wetenschappers hebben vertrouwen in L-cysteïne als anti-kater middel. Mocht je dus binnenkort een avond op de planning staan waarvan je verwacht dat het uit de hand gaat lopen, leen dan even wat L-cysteïne pilletjes van die vriend(in) die iedere dag in de sportschool staat en deze supplementen waarschijnlijk wel thuis heeft liggen.

Kater-2