Flirten met een mondkapje doe je zo

mondpakje-1

Hoewel we nog niet zo lang geleden dachten dat COVID-19 een ver-van-ons-bed-show was, hebben we overal waar we gaan een mondkapje bij, geven we geen handen en is 1,5 meter afstand de norm. Toch heeft het nieuwe normaal ook zo zijn nadelen. Stel je het volgende voor: de dag loopt op zijn eind en met de trein ga je van werk/school naar huis. Niks aan de hand, totdat de meest prachtige verschijning opeens voor je op het perron staat. Je wil graag iets van interesse laten blijken en probeert oogcontact te zoeken en zet je meest charmante glimlach op. Althans, dat dacht je. Door je mondkapje blijft er namelijk weinig van je glimlach over. Niet getreurd, de wetenschap legt uit dat ook voor een échte glimlach je mond niet per se zichtbaar hoeft te zijn

Lachen

De glimlach, oftewel ‘de gebogen straal van beleefdheid’ wordt geassocieerd met geluk en vriendelijkheid. Op de schaal van grijnzen tot schateren heeft de wetenschap maar liefst negentien manieren van lachen geïdentificeerd. Ondanks dat worden er maar zes varianten van lachen gebruikt om te laten zien dat we gelukkig zijn. De andere gebruik je voor het dagelijkse sociale verkeer. En dus ook bij flirten dus. Geen zorgen, de wetenschap legt uit dat ook voor een échte glimlach je mond niet per se zichtbaar hoeft te zijn.

Smizen

Wetenschapper Guillaume Duchenne (1806-1875) onderzocht de spieren in het menselijk lichaam en het verband met gezichtsuitdrukkingen. Volgens hem was de ‘oprechte’ glimlach de lach die te zien is wanneer de jukbeenspier aan de mondhoek trekt. Vervolgens verschijnen er kraaienpootjes rond je ogen. Je mondglimlach is veel minder moeite en makkelijker te faken dan de oogglimlach, die veel meer gemeend is. Om te flirten met ene mondkapje is het dus zaak om die laatste te oefenen.

Deze lach wordt toepasselijk ook de Duchenne-lach genoemd. Wij kennen deze vorm van lachen zónder zichtbare mond echter onder de noemer ‘Smizen’. Deze term is afkomstig van topmodel Tyra Banks en is letterlijk een samenstelling van de woorden “smile with your eyes”. Hierbij houd je je kin een beetje naar beneden en denk je aan iets leuks terwijl je oogcontact maakt met de desbetreffende persoon. Je lacht nu met je ogen. Het maakt dus helemaal niet uit dat je mond verstopt zit achter een mondkapje.

Een glimlach is dus niet essentieel bij het flirten. Ze zeggen niet voor niets dat deo geen de spiegel van een ziel zijn, dus make them work. Mocht je de volgende keer op het perron die prachtige verschijning weer tegenkomen, pak je kans en smize! Zet je ogen mét kraaienpoten in en je zult zien dat het mondmasker het flirten niet in de weg zal staan.

Bedank ons later maar;)

Mondkapje-2
Credits: Daniel Lincoln