FOMO, FOBO, BROMO en andere fears

Keuzes, keuzes, keuzes. Volgens onderzoek maken we elke dag meer dan 30.000 (!) keuzes. Er valt dan ook heel wat te kiezen. Door de komst van Facebook events bijvoorbeeld, kunnen we nu elke zaterdagavond uit wel tien verschillende feestjes kiezen. Of wat dacht je van de honderden series die je op Netflix tot je beschikking hebt? Op zoek naar een hete chick of sexy guy om een avondje mee door te brengen? Open Tinder en swipen maar.

Keuzestress en bindingsangst zijn aan de orde van de dag, vooral bij millenials. Volgens experts is dit grotendeels te wijten aan social media. Obsessief je Instagram feed verversen, omdat je bang bent dat je anders iets mist bijvoorbeeld. Deze angsten en syndromen komen in allerlei soorten en maten. Juist, nog meer keuzes. Daarom zetten wij ze overzichtelijk voor je op een rij. Kies er eentje uit, of spaar ze allemaal!

FOMO – Fear Of Missing Out

Dit is waarschijnlijk de bekendste van dit rijtje. Je staat in de kroeg met je vrienden en eigenlijk is de avond dood. Eén van je vrienden houdt het voor gezien en vraagt of je ook naar huis gaat. Je weet dat dit de verstandige keuze is, toch doe je het niet. Want misschien wordt deze avond nog wel legendarisch en dat wil jij niet missen.

FOBO – Fear Of Better Options

Je staat op een feestje ergens in de stad. Het is gezellig. Toch voel je je niet helemaal op je gemak. In je achterhoofd knaagt het gevoel dat er ergens verderop nog een veel betere party aan de gang is. Je bent bang dat er betere opties zijn. Over aandacht van het andere (of hetzelfde) geslacht heb je deze avond niet te klagen. Toch haal je de trekker niet over. Je hebt namelijk het gevoel dat er zich betere opties gaan aandienen vanavond.

Foto: Stefan Cosma

BROMO

Een buitenbeentje in dit rijtje, omdat BROMO eigenlijk geen afkorting is. Wat betekent het dan wel? Bij BROMO posten je bro’s expres niets op social media over een feestje waar jij niet bij kon zijn. Dit doen ze om jou het gevoel te besparen dat je iets geweldigs hebt gemist. Bromance!

MOMO – Mystery Of Missing Out

Je zit thuis op de bank en hebt al drie keer heel Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Hyves uitgespeeld. Er gebeurt niets boeiends op social media en van je matties hoor je ook geen woord. Ondertussen stel jij je voor dat zij juist op dat moment de tijd van hun leven aan het doormaken zijn. Zonder jou.

FOJI – Fear Of Joining In

Het klinkt als een bes die fitgirls eten met skinny soya yoghurt, maar eigenlijk is FOJI het tegenovergestelde van MOMO. Bij FOJI ben je bang om mee te doen. Je bent bijvoorbeeld bang om een foto op Instagram te posten, omdat je denkt dat toch niemand die zal liken.

Foto: Becca Tapert

FOMOMO – Fear Of the Mistery Of Missing Out

De batterij van je telefoon is leeg en je kunt hem niet opladen. Help! Nu kun je dus ook geen social media checken om te zien wat er allemaal gebeurt. En dus ben je bang dat de meest awesome dingen gebeuren, terwijl jij je druk maakt over wanneer je je telefoon weer op kunt laden.

SLOMO – Slow to Missing Out

Terwijl jij op één oor ligt, hebben je vrienden de best night ever. Daar kom jij alleen pas achter als je bij het ontbijt je telefoon weer pakt. Too slow.

JOMO – Joy Of Missing Out

JOMO spreekt eigenlijk voor zich. Dit is namelijk de bewuste keuze om niet mee te doen met de rest. Gaan je vrienden alweer naar een festival? Jij blijft een keertje thuis en kijkt een film. Ook wel eens lekker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *