Fooi geven: hoe heurt ‘t eigenlijk?

Lekker terrassen in de zon of lekker eten in een goed restaurant is hier op de redactie één van onze favorieten bezigheden. Dure hobby, klopt. En er komt logischerwijs altijd een moment dat je je beurs moet trekken om je eten en/of drank af te tikken. De rekening komt, je wilt fooi geven, want je wilt niet als een krent overkomen, maar hebt eigenlijk totaal geen idee hoeveel je ‘hoort’ te geven. Rond je af naar boven, gooi er een paar euro bovenop of kiep je al je muntgeld op tafel?

Er heerst veel onzekerheid over het geven van fooi. In de Verenigde Staten is het geven van een tip haast verplicht, terwijl het in Scandinavië de gewoonte is om geen cent extra te lappen. In de loop der jaren is aan de etiquetteregels van fooien heel wat veranderd. Sinds 1988 maken fooien geen deel meer uit van salaris, en is het verschil tussen tip- en bedieningsgeld verdwenen. De prijzen zijn nu inclusief, dus wat we extra geven is dus écht fooi. De regels voor fooi staan nergens in steen geschreven, maar er zijn wel wat richtlijnen als het gaat om het tippen.

Richtlijnen voor het geven van fooi

1. Fooi geven is nooit verplicht. Het is bedoeld als extra waardering.

2. Fooi moet nooit de drijfveer zijn van het personeel. Het personeel moet er te allen tijde voor zorgen dat de klant het naar zijn zin heeft. De rest is bijzaak.

3. Door kleine details, zoals veel lachen, het complimenteren van de gast met zijn keuze, of een persoonlijk berichtje op de rekening, maakt je als personeel meer kans op een fooitje.

4. Wees dankbaar als mensen fooi geven, maar oordeel niet wanneer ze dat niet doen.

5. Verantwoord jezelf als je ontevreden bent en daarom geen fooi geeft. Geef  de reden waarom je geen fooi geeft en ben open en eerlijk op een constructieve manier.

6. 10% fooi is niet de maatstaf: Geef zoveel als je het waard vond. In Amerika is het gebruikelijk om standaard 20% fooi te geven van de rekening. Dat is een beetje too much. Fooi is mooi, maar iemand uitkloppen is not done.

7. Betaal uw fooi bij voorkeur met cash: als u met de pin- of creditcard betaalt, weet u nooit zeker of het geld niet stiekem bij de werkgever blijft hangen.

8. Ook in het café mag u fooi geven: Een goede barman in een kroeg is net zo veel waard als een goede serveerster in een restaurant. Schroom dus vooral niet om de bartender een extraatje te geven voor goede service,

9. Maak jezelf goed verstaanbaar bij het geven van fooi: wanneer u mompelt over hoeveel het totaalbedrag mag zijn, kan dat tot onduidelijkheden en miscommunicaties leiden. Duidelijk ar-ti-cu-le-ren dus.

Source :
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *