Geschiedenislesje: Techno in Berlijn

technohoofdstad

In de ogen van veel techno fans, vooral de jongere, is Berlijn het epicentrum van techno. Na de val van de Berlijnse muur werd het verdeelde Duitsland herenigd en ontstond er een cultuur van eensgezindheid die zich uitte in een een sub genre van elektronische muziek die de wereld nog niet kende. Elektronische muziek stond voor vrijheid en hedonisme en werd langzaamaan een niet te stoppen movement. Verlaten gebouwen werden omgetoverd tot tijdelijk clubs en DJ’s verworven een sterrenstatus. Dit is het verhaal over hoe Berlijn de onbetwiste hoofdstad van techno werd.

Technohoofdstad Berlijn

Van origine komt techno uit Detroit en werd daar ontwikkeld in eind jaren ’80, maar kwam al snel naar het toenmalige West-Duitsland. Na de val van de Berlijnse muur werden in verlaten gebouwen illegale raves georganiseerd door jongeren. Energiecentrales, bunkers, hangars en loodsen werden tijdelijke clubs. De hereniging van het land werd gevierd met non-stop feesten en er floreerde een sterke gay, kunst en undergroundscene.

Clubcultuur

De Tresor, Der Bunker en E-werk hebben een grote rol gespeeld in de totstandkoming van techno en clubcultuur in Berijn. In de Tresor, voorheen Ufo Club, werden meer dan drie jaar lang illegale feestje gegeven, waarna de club gesloten werd. De Tresor die we nu kennen werd in 2007 heropend in Mitte-district. Der Bunker is inmiddels een jaar gesloten en E-Werk wordt voor andere doeleinden gebruikt.

Vandaag de dag zijn veel mensen die destijds illegale raves organiseerden eigenaar van de meest succesvolle venues in Berlijn. Zij vonden een manier om hun illegale activiteiten om te zetten in business opportunities. Wetend wat de muziekliefhebbers wilden, bouwden ze een clubscene op waar iedereen zichzelf kan zijn.

Love Parade

Het belangrijkste evenement dat Berlijn tot technohoofdstad heeft gebombardeerd is de Love Parade. Deze vond voor het eerst plaats in 1989 in West-Berlijn, met 150 mensen en was een initiatief van de Duitse DJ Dr. Motte. Tot 2010 was de Berlin Love Parade een van de grootste straatfeesten ter wereld met jaarlijks ruim 1,5 miljoen bezoekers.  Dat jaar sloeg het noodlot echter toe en kwamen 21 mensen om het leven, inclusief één Nederlander. De organisatie besloot na dit drama geen nieuwe edities van The Love Parade te organiseren.

Technoclubs

Berlijn is tegenwoordig de technohoofdstad waar de meest beroemde technoclubs zijn gevestigd. We kennen natuurlijk allemaal de mythische Berghain, die nóg meer faam heeft verworden dan zijn voorganger Ostgut. Elke club heeft haar eigen unieke vibe en publiek. Zo houd de Berghain-bezoeker bijvoorbeeld meer van duistere, industriële techno, terwijl je in de Tresor meer Detroit techno zult vinden. Technoclubs in Berlijn hebben ook geen sluitingstijd en gaan de volgende ochtend door met de zogeheten ‘after hours’.

Uniek

De clubs in Berlijn zijn uniek, onvergelijkbaar en een thuis voor individuen die samenkomen om het leven te vieren. Nu is zo’n artikel als deze natuurlijk leuk om te lezen, maar de beste manier om te leren over de geschiedenis, is om het zelf te ervaren en deel uit te maken van de movement.

Credits: Michael Mayer
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *