Geslachtsverandering: antwoord op vragen die je niet durfde te stellen

Het is een behoorlijke ingreep, een geslachtsverandering. Maar we mogen dankbaar zijn dat ze tegenwoordig zo goed uitgevoerd kunnen worden. Vroeger was het namelijk gewoon dikke vette pech als je het gevoel kreeg dat je in het verkeerde lichaam geboren werd.  Gelukkig groeit ons begrip en de maatschappelijke acceptatie tegenover de LGBTQ community steeds meer. Toch vragen veel mensen zich het nog steeds af hoe het nou allemaal werkt, zo’n geslachtsverandering. Wij hebben ons onderzoek gedaan, en zijn bereid je een 101 cursusje sex change te geven. Als kleine bonus hebben we daarnaast het antwoord op vragen die jij niet durft te stellen.

Hoe werkt zo’n geslachtsverandering?

Wanneer kom je in aanmerking?

Niet zomaar dus. Er komen flink wat tests kijken voor je daadwerkelijk onder het mes mag. Je gaat een traject in. Op het begin van dit traject krijg je een flink aantal psychologische tests die moeten uitwijzen of je daadwerkelijk transseksueel bent. Indien hier een positieve uitslag uit komt, krijg je een bepaalde ‘proeftijd’ opgelegd. In deze tijd is het de bedoeling dat je als het gewenste geslacht door het leven gaat. Je krijgt dan nog geen operatie, maar wel hormonen. Deze zorgen bij de transformatie naar man bijvoorbeeld voor een zwaardere stem en haargroei. Door het inspuiten van testosteron begint het lichaam al te transformeren. Hetzelfde tegenovergestelde geldt voor vrouw naar man, hierbij stopt haargroei en neemt het lichaam rondere vormen aan. Ook zal de stem hoger worden. In bepaalde gevallen kan dit zelfs al een borstgroei stimuleren. Wanneer je een bepaalde tijd (meestal minimaal een jaar) als het gewenste geslacht door het leven bent gegaan, mag je onder het mes.

Er is tegenwoordig uit verschillende hoeken ‘commentaar’ op het gemak van geslachtsveranderingen. Toch gaat het helemaal niet zo makkelijk als erover gedacht wordt. Niet zo hard roepen voor je je research doet dus, het is al zwaar genoeg wanneer je daadwerkelijk in de schoenen van een transseksueel staat.

Hoe gaat een geslachtsverandering in zijn werk?

Van man naar vrouw

Wanneer er een transitie plaatsvindt van man naar vrouw zijn er verschillende operaties mogelijk. Zo heb je een stemoperatie die ervoor zorgt dat de stem vrouwelijker gaat klinken (fonochirurgie), een borstvergroting, gelaatschirurgie om het gezicht te vervrouwelijken en natuurlijk de geslachtschirurgie zelf. Bij een geslachtsoperatie van man naar vrouw, wordt als het ware de penis ontveld en naar binnen geduwd. Er worden vervolgens van de schacht schaamlippen gemaakt. In de video hieronder is het complete proces te zien. (Waarschuwing: is interessant maar niet lekker om te kijken terwijl je van je avondmaaltje aan het genieten bent.)

https://www.youtube.com/watch?v=d90SaWlODlQ&has_verified=1

Van vrouw naar man

Ook bij een transformatie van vrouw naar man komen verschillende operaties kijken. Zo worden de borsten operationeel verwijderd en kun je hierbij ook kiezen voor gelaatschirurgie om het gezicht mannelijkere vormen te geven. Ook wordt de complete baarmoeder verwijderd. Dit omdat de eierstokken oestrogeen aan blijven maken. Er zijn twee technieken om een geslachtsoperatie van vrouw naar man uit te voeren. De eerste is metaidoioplastiek. Een behoorlijk duur woord, maar in principe wordt bij deze techniek de clitoris opgerekt. Hiervan wordt een enorm gevoelige minipenis gemaakt. De tweede tactiek is falloplastiek, hierbij wordt huidweefsel van een arm of been gepakt om een normale maat penis te maken. Bij deze taktiek zitten de zenuwuiteinden niet bij het topje van de penis, maar ergens in de schacht. Hieronder wederom een video waarin je het proces kunt zien.

https://www.youtube.com/watch?v=GdZhOZh71zw

Stoute vragen

Nu je weet hoe zo’n transitie werkt, hebben we de stoute schoenen aangetrokken en het antwoord op een aantal vragen die je altijd al hebt willen stellen.

  • Kun je klaarkomen na een geslachtsverandering?
    Het antwoord op je vraag is ja. Het zal natuurlijk wennen zijn wanneer je ineens een nieuw geslacht hebt, maar klaarkomen kan zeker. Stimuleren van een kunstpenis werkt natuurlijk net wat anders dan een normale penis, het meeste gevoel zit bij de kunstpenis vaak in de schacht. Wanneer iemand net een geslachtsverandering ondergaan heeft is het dan ook belangrijk dat hij/zij veel gaat masturberen om erachter te komen wat hij/zij lekker vindt.
  • Wordt een ‘kunstvagina’ nat, en spuit een ‘kunstpenis’?
    Nee, om seks te hebben is meestal glijmiddel nodig. Een kunstvagina wordt bijna niet vochtig namelijk. Bij een kunstpenis komt er overigens ook geen sperma of andere vloeistof uit bij het klaarkomen. Wel wordt de plasbuis gewoon door de penis aangelegd waardoor je er natuurlijk gewoon uit kunt plassen.
  • Hoelang duurt het om te herstellen na een geslachtsverandering?
    Het herstel duurt meestal minimaal drie maanden. Dan pas zie je de uiteindelijke vorm. Op het begin is het gezwollen en zitten er veel hechtingen. Na het herstel is het natuurlijk enorm wennen om ineens een compleet ander geslachtsdeel te hebben. Het is allemaal even leren wat je kan/moet met je nieuwe apparaatje.
  • Wordt een nep-penis stijf?
    Dat kan zeker! Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat een kunstpenis stijf kan worden, afhankelijk van wat je wil. Zo heb je de mogelijkheid om hem op te kunnen pompen. Ook kun je ervoor kiezen om hem gewoon altijd ‘stijf’ te laten zijn. Dit is alleen een beetje onhandig als je een keer een pantalon aan wil. Maar aangezien een kunstpenis meestal een stukje kleiner is dan een normale penis is dit niet zo’n probleem.
  • Wat kost een geslachtsverandering?
    Een geslachtsverandering wordt in de meeste gevallen vergoed. Er is echter uitgerekend dat je in de VS voor alle operaties en begeleiding bij elkaar van man naar vrouw zo’n $50.000 dollar betaalt. Van vrouw naar man is een stuk duurder, dubbel zo duur ongeveer namelijk. Dit komt voornamelijk door de baarmoederverwijdering etc. En natuurlijk het feit dat de geslachtsverandering iets lastiger in zijn werk gaat. Dit komt alles bij elkaar op zo’n $100.000. Niet voor de poes dus. Of ja, in het eerste geval juist wel voor de poes.
  • Kan een geslachtsverandering teruggekeerd worden?
    Het kan. Er zijn zelfs al enkele gevallen bekend waarin dit nodig is geweest. Echter kan je ervan uit gaan dat je nooit volledig terug kan. Bepaalde effecten zijn onomkeerbaar. Je zou bijvoorbeeld wel een kunstpenis terug kunnen krijgen en je nieuwe borsten weg kunnen laten halen, maar je oude stem zul je nooit terugkrijgen. Net zo min als je prostaat.
Foto: Olenka Kotyk
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *