Gesloten coffeeshops zorgt voor illegale straathandel

Coffeeshops

Het zal je niet ontgaan zijn, maar toen gisteren bekend werd gemaakt dat alle horeca tot 6 april moet sluiten, gingen mensen massaal naar de coffeeshops om een voorraad voor de komende weken in te slaan. Want de komende drie weken kan er dus geen legaal drugs worden gekocht en is het Nederlandse gedoogbeleid in feite tijdelijk afgeschaft. Hierdoor ontstaat er voor illegale drugsdealers een gouden handel en dit werd nog eens extra benadrukt door beelden van dealers die kaartjes uitdeelden aan mensen in de wachtrij.

De tarieven bij deze ‘gelegenheidsondernemers’ liggen vanzelfsprekend veel hoger dan normaal. Waar je bij een coffeeshop voor 10 euro betaald voor een gram wiet, wordt er nu al gauw zo’n 30 euro gevraagd door dealers.┬áDe Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) geeft echter als advies dat het niet slim is om bij dealers op straat drugs te kopen omdat je niet weet wat je precies koopt. Waarschijnlijk zal dat echter niet veel gebruikers afschrikken om toch op die manier aan drugs te komen.

Afhaalloketten

Burgemeesters en coffeeshophouders willen dat er tijdelijk afhaalloketten komen voor legale softdrugs als hasj en wiet. Nu de coffeeshops gisteren zijn gesloten vanwege het coronavirus, duiken straathandelaren in het gat dat daardoor is ontstaan. Zowel shophouders als burgemeesters waarschuwen vandaag voor grote veiligheidsrisico’s.

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem kreeg zondagavond al signalen uit de stad dat er straathandelaren actief waren. Ook burgemeester Paul Depla van Breda pleit maandag in het Veiligheidsberaad van alle 25 veiligheidsregio’s voor een loketfunctie voor coffeeshops, schrijft magazine Binnenlands Bestuur. “Net als de afhaalfunctie voor de horeca, zou je die voor coffeeshops ook overeind moeten houden. Een loketfunctie op bepaalde tijden.”

Ook de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) signaleert dat de illegale straathandel “zondagavond massaal in het gat is gedoken.” De BCD noemt tijdelijk thuisbezorgen van softdrugs ook een optie.

-EDIT (16-3-2020 19:00)

Coffeeshops mogen hun deuren weer openen voor het afhalen van softdrugs. Het kabinet heeft besloten dat voor de coffeeshops dezelfde regels gaan gelden als voor afhaalrestaurants. Die mogen klanten voorzien van eten en drinken, zolang ze die maar niet aan een tafeltje zetten.

Voor klanten van afhaalrestaurants en coffeeshops geldt wel het advies om drukte te vermijden. Ook mogen de gekochte spullen niet ter plaatse worden genuttigd.

Coffeeshops
Credits: Jesse Leake