De gevaren van neusspray

neusspray

Herken jij het gevoel alsof je neus constant verstopt zit en daar maar één oplossing voor ziet? Je fok lekker aan een flesje neusspray leggen om vervolgens een paar flinke snuiven te nemen.

Stiekem weet je dat het niet goed is, maar het gevoel om niet vrij te kunnen ademen is gewoon niet chill. Je neemt overal een flesje neusspray naartoe en en elke voor het slapengaan spray je beide neusgaten nog even vol voor een betere nachtrust.

Xylometazoline

First things first, niet alle neussprays zijn verslavend. Dit is alleen het geval wanneer het stofje xylometazoline in de neusspray zit. Dit zorgt ervoor dat de opgezwollen slijmvliezen in je neus slinken en de bloedvaten vernauwen, waardoor het ‘verstopte’ gevoel verdwijnt en je weer vrij kunt ademen. De ellende bij een neussprayverslaving is dat wanneer je stopt met sprayen, de slijmvliezen weer opzetten en de bloedvaten zich weer verwijden. Maar weer even sprayen dan?

Otrivinisme

De kassière bij de drogisterij vraagt niet voor niks of je nog vragen hebt over de neusspray wanneer je deze aanschaft. Je zegt: “Nee, ik ken het product.”, waarna je afrekent en zo snel mogelijk het flesje uit de verpakking trekt om in je neus te duwen. Jep, I know the drill. Ik moet namelijk toegeven dat ik me in de ‘gevarenzone’ bevindt wat betreft neussprayverslaving, ook wel otrivinisme genoemd. Ik zou bijna zeggen: “Ik ben niet verslaafd aan neusspray. Ik heb het wél nodig”. Wat natuurlijk eigenlijk gewoon betekent dat je verslaafd AF bent. Nu is een neussprayverslaving gelukkig niet zo erg als een drugsverslaving, maar is het een verslaving nevertheless. En die zijn schadelijk.

Beschadiging

Wanneer je neusspray met het stofje xylometazoline langer dan één week gebruikt kun je je neusslijmvlies beschadigen. Het blijft dan namelijk voortdurend opgezwollen waardoor jij weer naar de neusspray grijpt. Het is een negatieve spiraal, want hoe langer je het gebruikt, hoe meer neusspray je nodig hebt, hoe meer het slijmvlies beschadigt, hoe vaker je naar de neusspray grijpt.

Toch zijn er ook mythes over neussprayverslaving. Zo zou je neusschotje bij veelvuldig gebruik verdwijnen en je neus als pudding op je gezicht vallen. Dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Wél gaan de trilhaartjes op den duur kapot, waardoor je vatbaarder bent voor bacteriën en infecties. Gelukkig is het wel zo dat deze zich weer herstellen wanneer je stopt met neusspray.

Afkicken

Wanneer je lijdt aan neussprayverslaving en wilt stoppen, heb je een paar nare weken voor de boeg met weinig slaap en een vreselijk verstopte neus. Helemaal als je ervoor kiest om cold turkey te stoppen. Je zult dan wel het snelst resultaat zien en merken dat je binnen enkele dagen al wat vrijer kunt ademen door je neus. Je kunt ook kiezen om af te bouwen. Spray om te beginnen eerst maar aan één kant. Op die manier heb je één neusgat vrij om te ademen, terwijl je neusslijmvlies in de andere neus kan afkicken van xylometazoline. Hierna doe je het andersom, maar kan je ene neusgat vrij blijven zonder neusspray.

Alternatief

Kijk, we worden allemaal wel eens snotverkouden, dus neusspray is helemaal niet uit den boze. Zorg er alleen voor dat je neusspray met xylometazoline niet langer dan zeven dagen gebruikt. Speel je liever op safe? Er zijn ook neussprays met zoutoplossing, dit mag je zo lang en zoveel gebruiken als je wilt.

neussprayverslaving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *