Gezichtsherkenning op festivals: yay or nay?

Het is natuurlijk chill dat alleen jij je telefoon kunt ontgrendelen doormiddel van gezichtsherkenning, maar de technologie breidt zich snel uit naar andere gebieden. Ook op festivals en concerten wordt gezichtsherkenning steeds vaker toegepast en daar is niet iedereen van gediend. Vorig jaar meldde Ticketmaster dat het de technologie ging inzetten om een digitaal kaartje aan een gezicht te koppelen, zodat mensen zo de show kunnen binnenwandelen. Concertbezoekers hoeven daarbij niet eerst voor een camera te stoppen. De technologie zou mensen die voorbij lopen kunnen vastleggen en meer dan 60 mensen per minuut kunnen verwerken.

Tegenstand

Verschillende artiesten hebben zich op het internet uitgesproken tegen het gebruik van gezichtsherkenning op festivals en concerten. Het zou volgens tegenstanders van de techniek makkelijker, al dan niet te makkelijk, om mensen op te sporen en te arresteren. Daarnaast kunnen er veel meer gegevens van jou als bezoeker bewaard worden die totaal niet relevant zijn voor de organisator. Het idee dat bezoekers van een festival of concert constant in de gaten worden gehouden schiet bij Fight for the Future in het verkeerde keelgat en hebben daarom een petitie gestart om deze manier van controle tegen te gaan.

“Muziekliefhebbers moeten zich op festivals en shows veilig en gerespecteerd voelen, en niet blootgesteld aan indringende biometrische surveillance”, aldus de burgerrechtenbeweging. Verschillende artiesten waaronder Amanda Palmer, Tom Morello van Rage Against The Machine en The Glitch Mob hebben zich inmiddels op Twitter tegen gezichtsherkenning uitgesproken.

Yay or nay?

Toch heeft gezichtsherkenning ook haar voordelen en zou de veiligheid op festivals en concerten aanzienlijk kunnen verbeteren. Zo blijkt uit dit verhaal uit China, waar een verdachte tussen 60.000 concertbezoekers in zijn kraag werd gegrepen toen zijn gezicht werd gefilmd door camera’s die in direct contact stonden met een politiedatabase.

Toch hink ik op twee gedachten, aangezien het invoeren van gezichtsherkenning ook een grote impact heeft op iemands privacy. Wat denk jij?

Gezichtsherkenning
Credits: Ezra Jeffrey-Comeau