Kabinet: grote evenementen moeten wachten op vaccin

Vaccin

Gisteren zaten we aan de buis gekluisterd voor de wekelijkse persconferentie van Mark Rutte, om in ieder geval wat perspectief te krijgen hoe het verder gaat in de evenementenbranche. Veel van de strenge maatregelen tegen het coronavirus zijn of de komende tijd versoepeld. Zo gaan de scholen, horeca, sportverenigingen en culturele instellingen weer open. Maar van grote festivals en andere “massale evenementen met een landelijke uitstraling” komt het voorlopig niet, schrijft ‘coronaminister’ Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Deze zouden pas weer plaats kunnen vinden wanneer er een vaccin beschikbaar is.

Organisatoren en publiek moeten afwachten, want een datum kan het kabinet voor de evenementen nog niet noemen.  “Dat kan eigenlijk pas weer als er een vaccin is, en niemand weet hoelang dat gaat duren. We hopen natuurlijk snel, maar een jaar of langer is heel reëel.”

Vaccin

Het kabinet was niet eerder zo stellig over de doorgang van grote evenementen zonder de beschikbaarheid van een vaccin. In de hard getroffen evenmentenbranche wordt gelaten gereageerd op het nieuws. “Dit lag natuurlijk in de lijn der verwachting”, zegt Arne Dee van Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). “Er was altijd al een grote kans dat ook de grotere festivals dit najaar, zoals Amsterdam Dance Event en Le Guess Who, niet door konden gaan. Maar het wordt ook spannend voor de festivals die voor mei volgend jaar gepland staan.”

Volgens Dee heeft een deel van de grotere festivals al aangegeven financieel gezond te zijn om volgend jaar een nieuwe editie te kunnen organiseren. “Maar of ze twee geannuleerde edities op rij kunnen overleven is nog maar de vraag. Het zijn echt superspannende tijden voor de branche.”

Laten we met zijn allen hopen op het beste, zodat we snel weer veilig dansjes kunnen wagen.

Vaccin-1
Credits: Kirsten van Santen