Guide voor het hosten van het ultieme NYE-huisfeest

See
// 26 november 2019

Het is bijna december en dus wordt het weer tijd om Oud & Nieuw te gaan plannen! Je kunt hier beter vroeg mee beginnen want hier gaat altijd meer tijd in zitten dan dat je op voorhand zou denken. Uitgaan of naar een feestje tijdens Oud & Nieuw kan leuk zijn, als je van overvolle kroegen houdt, te dure drankjes en de gehypte verwachtingen die bij zo’n avond horen. Als je opzoek bent naar iets anders, is een huisfeestje het antwoord, helemaal als je het goed uitvoert. Met deze guide host je het ultieme NYE-huisfeest, waar nog jaren over gepraat zal worden.

Budget

First things first: wat wil je uitgeven? Niemand verwacht dat de host van een huisfeest alle kosten op zich neemt, dus peil bij de gasten wat ze ongeveer kwijt willen zijn. Wat het budget ook is, het zal in de meeste gevallen een stuk minder zijn dan wanneer jullie de stad in zouden duiken. €50,- de neus is mee dan genoeg en geeft je nog wat ruimte voor onverwachte kosten, want die komen er geheid. Heb je alles geïnd? Dan is het tijd om inkopen te doen, want dat doe je als host.

Drank

Oud & Nieuw schreeuwt om champagne, en veel. Sterker nog, tijdens NYE is er niet zoiets als ‘te veel’ bubbels. En dit schenk je natuurlijk in een champagneglazen. Deze hoeven helemaal niet duur te zijn en voor twee tientjes heb je genoeg glazen om er hier en daar ook een over de grond te kletsen.

Naast champagne, doe je er goed om aan om je gasten nog drie andere drankkeuzes te geven (fris niet inbegrepen). Zou hou je ze tevreden én hou je ze uit de keuken. Er is niets zo vervelend wanneer een dronken gast héél je keuken overhoop haalt, denkend dat hij/zij Tom Cruise uit “Cocktail” is. Zorg er in ieder geval voor dat je bier en wijn in huis hebt. Met NYE zuipt iedereen wat er voor handen is, dus maak het je zelf niet te moeilijk. Mocht je het in je eigen koelkast niet allemaal koud krijgen, dan mik je je badkuip vol ijs óf huur/leen je een extra koelkast. Niets is namelijk smeriger dan lauw bier of wijn door je slokdarm proberen te krijgen.

Voor de derde optie moet je voor iets sterkers gaan, in de trant van een cocktail bijvoorbeeld. Deze maak je van tevoren zodat je gasten niet hoeven aan te kloten met shakers, flessen en andere rotzooi. Jij bent namelijk nog steeds degene die het de volgende dag met je brakke kop allemaal op mag ruimen.

Eten

NYE draait om drinken dus over het eten hoef je je niet heel druk te maken. Daarnaast begint je huisfeest waarschijnlijk laat genoeg en hebben de meeste waarschijnlijk er letterlijk al de buik vol van. Snacks en kleine hapjes worden wel gewaardeerd, dus zorg dat er wat chips, oliebollen, stokbrood en dips op tafel staan om de mensen te laten geloven dat je er werk van hebt gemaakt. As I said, het draait om drinken.

Thema

Een NYE huisfeest moet niet de standaard vrijdagavond zijn, dus knoop je er een thema aan vast. Themafeesten zijn weer hot en Oud & Nieuw is het uitgelezen moment om hier gebruik van te maken. Want met een masker, gek pakje of een pruik is alles toch nét wat leuker. Of je nou een glitter loper voor de deur legt, discoballen aan de muur hang of iedereen in een carnavalskostuum laat komen,  het gaat erom dat je iets anders dan normaal doet. En naar de ratten gaat;)

Muziek

Muziek kan een huisfeestje maken of finaal tot de grond afbranden, dus zorg dat je dit op tijd in orde hebt. NYE is het perfecte moment om te investeren in een paar goede decks en speakers. Dit schreeuwt niet alleen “PARTY”, maar voorkomt ook dat die halvegare gast steeds denkt de muziek over te moeten nemen. Regel een DJ, betaal hem/haar of doe een beroep op je vrienden die overweg kunnen met een mengpaneel.

Belangrijk is dat de muziek de héle nacht lit is en het de heupjes lekker losmaakt. Ohja, en vergeet geen briefje in de brievenbus van de buren te doen. Dit NYE-huisfeest gaat een banger worden!

NYE-huisfeest-1

Credits: Yomex Owo

Categories
See