Hersenen merken geen verschil tussen bier mét of zonder alcohol

Bier zonder alcohol. We moesten er tot voor kort, mede door Youp van ‘t Hek, helemaal niets van hebben. Nu is alcoholvrij bier aan een opmars bezig waar je ‘U’ tegen zegt, maar toch kijken mensen nog steeds raar op wanneer er een alcoholvrije goudgele rakker in de kroeg besteld word: “doe toch eens gezellig en pak een normaal biertje”.  Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het beloningseffect, het gevoel dat je jezelf lekkerder voelt, van bier zonder alcohol even groot is als normaal bier mét alcohol.

Hersenen

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit onderzochten wat er precies in je grijze massa gebeurd wanneer we alcoholhoudend en alcoholvrij bier in onze strot gieten. Aan de studie deden 21 regelmatig-bier-drinkende mannen tussen de 18 en 35 jaar mee. Terwijl ze in een MRI-scanner lagen kregen ze een slok bier of koolzuurhoudend water. Ze wisten echter niet dat ze soms bier zonder alcohol voorgeschoteld kregen. Vervolgens legde de MRI-scanner de reactie van de beloningsgebieden in hun hersenen vast. “Dit suggereert dat de smaak van het bier, en niet de alcohol, de ervaring bepaalt”, zegt een onderzoeker. We zouden dus net zo lekker gaan na een alcohol vrij biertje, als na een normaal biertje.

Smaak

Dat er evenveel voldoening wordt gehaald gehaald uit het drinken van een alcoholvrij biertje suggereert dat de smaak van het bier, en niet de aanwezigheid van alcohol, de ervaring bepaalt. Er moet nog wel onderzocht worden hoe de hersenen reageren wanneer ze van tevoren weten of ze alcoholvrij of alcoholhoudend bier drinken. Het zou dus een prima alternatief zijn voor mensen die minder willen (moeten) drinken.

Bier zonder alcohol
Credits: Brett Sayles
Source :
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *