Zo snel herstellen je longen na het stoppen met roken

Stoppen met roken-2

We wisten natuurlijk al dat het nooit te laat is om te stoppen met roken, maar uit een recent onderzoek van het Wellcome Sanger Institute wordt dit nog eens extra benadrukt. Uit een eerder onderzoek werd al duidelijk dat je lichaam zich herstelt als je stopt met roken, maar nu blijkt het resultaat van stoppen met roken veel hoger te liggen. De Britse onderzoekers zijn te weten gekomen dat als je longen beschadigd zijn door tabak, tot wel 40% van de beschadigde longcellen zich herstelt. Dat herstel is vier keer beter dan wat eerder werd gedacht.

Roken

Tijdens het onderzoek zijn van zestien personen stukjes longweefsels geanalyseerd van ex-rokers, rokers, volwassenen die nog nooit hebben gerookt en kinderen. Ze keken hierbij specifiek naar de mutaties die longkanker veroorzaken.

Stoppen met Roken

Hoofdonderzoeker Peter Campbell zegt dat het nooit te laat is om te stoppen, ook is het volgens hem een nieuwe motivatie om je te laten stoppen met roken. Hij licht het volgende toe: “Mensen die dertig jaar, veertig jaar of langer hebben gerookt, zeggen vaak tegen me dat het al te laat is om te stoppen, omdat de schade toch al is aangericht. Wat zo opwindend aan deze studie is, is dat het onderzoek laat zien dat het nooit te laat is om te stoppen.”

In het onderzoek deden mensen mee die meer dan 15.000 pakjes hebben weg gepaft. “Maar binnen een paar jaar na het stoppen vertoonden veel cellen in hun luchtwegen geen schade meer door tabak”, aldus Campbell.

Daaruit blijkt maar weer dat écht nooit te laat is om je peuken aan de wilgen te hangen en om te stoppen met roken.

Stoppen met roken-1
Credits: Michelle Ding