Het verhaal van Vestiville: wat ging er mis?

Vestiville

Fyre Festival staat nog net niet in de Dikke van Dale. De taferelen van dit mislukte festival op de Bahama’s zijn dit keer herhaald in de iets minder tropische bestemming Lommel. Deze Belgische plaats had het decor moeten worden van Vestiville. Grote namen als A$AP Rocky, Migos, Jason Derulo, Cardi B en Future stonden op het programma. Het doel: over vijf jaar het grootste urbanfestival van Europa zijn. De eerste editie in het weekend van 28 juni werden er 125.000 bezoekers verwacht. Een stroom aan festivalbezoekers stond klaar voor de ingang. Zij konden met zijn alle omkeren naar huis, want Vestiville werd geannuleerd. Daar eindige het verhaal van dit hiphop festival niet.

Wat ging er mis?

Onder de bezoekers waren er al grote twijfels over het festival. Het festival, dat voor een eerste keer werd georganiseerd, zou de grootste namen hebben geboekt. Met de vele boeking die deze artiesten krijgen, gaat hun voorkeur meestal niet naar een relatief klein festival. Daarnaast kregen mensen in de gaten dat enkele artiesten al waren geboekt op andere festivals. Zo zou Cardi B hetzelfde weekend optreden op de Bahama’s. Dat de Amerikaan voor een optreden van 35 minuten naar België zou reizen was erg ongeloofwaardig.

Toch verbleef haar crew op SunParks in Mol. Dit vakantiepark werd afgehuurd door de organisatie van Vestiville. Bezoekers die een Vestivilla boekten zouden op dit park terecht komen in een bungalow. Cardi B zelf kwam hier nooit aan. Ook Ja Rule stond op de line-up. Karma lijkt hier het geval, aangezien hij mede-organisator was van het Fyre Festival. Dit keer was hij de artiest die weer kon omkeren naar huis.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door VestiVille (@vestiville) op

Organisatie

In België is de organisatie minder bekend, maar in Nederland hadden zij al geen goede reputatie. De festivaldirecteur van Vestiville, Ravuth Ty, is bekend door de housefeesten Nope is Dope. Vervolgens begon hij met het project genaamd Vestival. De eerste edities verliepen goed en Chris Brown was een van de headliners in Nederland. Het project eindige uiteindelijk met een flinke financiële chaos en een rits aan rechtszaken.

Ook bij Vestiville waren de financiën van de organisatie verre van op orde. Zo hadden een drankhandelaar en een beveiligingsbedrijf de samenwerking stop gezet. Ook een DJ die aangaf niet te willen draaien op Vestiville, zag zijn naam vervolgens toch terug bij de line-up. Er zou voor honderdduizenden euro’s gefraudeerd zijn met bewerkte screenshots. Leveranciers ontvingen deze screenshots, maar feitelijk was er nooit geld overgeboekt. De tickets? Die zouden volgens de organisatie erg hard gaan. Uiteindelijk werden er in plaats van 125.000 slechts 35.000 tickets verkocht.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door VestiVille (@vestiville) op

Partners

De partners van Vestiville waren ook niet betrouwbaar. Er was één rijke sponsor uit Azië die een miljoen beschikbaar had gesteld. Wie is hij en waar komt hij vandaan? Niets bekend. Ook bij de andere partners kunnen er meerdere vraagtekens worden gezet. De sponsor Pi Pay is een Cambodjaanse betaalapp. Nergens anders lijken zij te opereren en dus is een samenwerking met een Belgisch festival erg vreemd. Andere bedrijven die werden gekoppeld aan Vestiville waren eigen bedrijven van organisator Nik Chawda. Er zaten daardoor geen grote geldschieters bij en een reeks aan onbetaalde facturen bleven achter.

Marketing

Qua marketing vertoonde het grote gelijkenissen met Fyre Festival.Video’s werden gelanceerd waar de ene grote artiest de ander opvolgde. Door middel van 3D-animaties werd het terrein getoond en beloofde groots uit te pakken. Een groot reuzenrad stond op het terrein en verschillende themadorpen zouden het festival naar een nog hoger niveau tillen. Zo kon je in een aantal dorpen gamen, jezelf laten opmaken of professioneel laten fotograferen. Wat voor werd gedaan als een fenomenaal festival, was achter de schermen van iets mindere kwaliteit.

Inspectieronde

Voordat het festival begon, werd er een laatste inspectieronde gedaan. Er waren onvoldoende nooduitgangen en beveiligers, de mainstage was nog niet af en de medische post kon de veiligheid niet garanderen. Het gevolg was een negatief advies door de autoriteiten. Al snel volgde een tweet van de Amerikaanse rapper A$AP Rocky. Hierin werd duidelijk dat de organisatie van Vestiville toe heeft gezegd dat de infrastructuur en veiligheid op orde zou worden gebracht. Niet gebeurd en dus maakte de Amerikaan zich zorgen om deze zaken. Hij kon zijn fans niet de beste show ooit geven en dus zegde hij het optreden af.

https://twitter.com/asvpxrocky/status/1144619474693345280

Annulering

De burgemeester van Lommel besloot naar aanleiding van het advies Vestiville te annuleren. De situatie kon namelijk niet meer worden recht getrokken. Er stonden al bezoekers bij de ingang te wachten toen de mededeling naar buiten werd gebracht. Een aantal van hen werden boos en besloten met bekers te gooien, aan hekken te trekken en te klimmen op torens. Dit was voor een paar boze ‘festivalbezoekers’ niet genoeg om hun teleurstelling te laten zien. Zij drongen het terrein binnen en tapten eigen bier en spoten brandblussers leeg. Vervolgens is de politie in actie moeten komen met honden om zo iedereen van het terrein af te krijgen.

Afloop

Diezelfde avond werd de organisatie opgepakt. De Nederlandse mede-organisatoren moesten die zondag voor de onderzoeksrechter verschijnen. Er werd besloten om de broer en zus officieel aan te houden. De derde organisator, een Brit, werd na het verhoor wel vrijgelaten. De verdenkingen liegen er niet om: oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte en misbruik van vertrouwen. Justitie onderzoekt op dit moment of de organisatie zich schuldig heeft gemaakt aan onder andere fraude en oplichting.

Eventbrite en Festicket hebben laten weten de tickets terug te betalen aan de festivalgangers. Tickets die zijn verkocht via andere diensten als CM Tickets hebben nog geen concreet besluit naar buiten gebracht. De organisator van Vestiville liet vrijdagavond al weten dat de ticketverkopers de kaarten zouden terugbetalen. Die tweet werd snel verwijderd en er werd gemeld dat zij eerst met de officiële partners zouden overleggen voor een terugbetaling. Een deel van de kopers kunnen nu gerust ademhalen. Zij krijgen het dagticket van €78,85, een weekend ticket van €202,60, een VIP-ticket voor eén dag van €188,15 of het VIP-ticket voor een weekend van €470,80 terugbetaald. Om de grote namen van het hiphop alsnog deze zomer te zien, zullen zij toch echt een ander festival moeten bezoeken. Autsj.

https://twitter.com/janachevalier8/status/1144680494296121344

 

Source :
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *