Hoe lang zijn drugs eigenlijk houdbaar?

If you’re into it, heb je dit vast weleens meegemaakt. Je vindt een zakje coke in een jas die je al maanden niet aan hebt gehad. Of een pil die al jaren achterin de kast ligt omdat je die hebt willen verstoppen voor je ouders. Is het verstandig om dit dan nog door je neus te jagen of te slikken? NPO 3 ging met Jellinek in gesprek en kwamen tot de volgende conclusie.

De houdbaarheid van drugs

Je kunt drugs in twee categorieën verdelen: synthetische drugs, zoals bijvoorbeeld XTC, speed, cocaïne en MDMA en natuurlijk drugs als wiet, paddo’s of truffels. Bij natuurlijke drugs is het makkelijker om te zien wanneer iets over de datum is. Want dan zie je bijvoorbeeld schimmelvorming of een verandering van kleur. Bij synthetische drugs is dat een ander verhaal. Die zitten vaak vol met chemicaliën, waardoor er niet echt een houdbaarheidsdatum op zit.

Bij synthetische drugs zul je met het blote oog nooit kunnen zien hoe oud het is. Wanneer jij bij je dealer illegale drugs koopt, weet je nooit precies wanneer het is gemaakt en verpakt. Toch kun je drugs soms wel jaren bewaren, maar de werking en sterkte kan in de loop van tijd veranderen. Mocht ergens twijfelen, laat het dan altijd testen.

Hoe kun je drugs het beste bewaren?

Als je synthetische drugs op een droge, donkere en koele plek bewaart, zal er in de meeste gevallen niet veel aan veranderen. Toch zijn er veel mensen die kiezen om hun drugs te bewaren in de vriezer. Maar zo’n lage temperatuur is niet per se nodig. Bovendien kan het een vochtige plek zijn en dat kan juist weer invloed hebben op de houdbaarheid. Dus zorg er voor dat je het goed verpakt, bijvoorbeeld in een klein plastic zakje of met extra folie eromheen.

Wat als je het te lang bewaart?

Hoe langer je een drug bewaart, hoe groter de kans dat de sterkte vermindert. In welke mate precies weet niemand, omdat hier nog niet echt onderzoek naar gedaan is. Mocht je nu nog een pil van het pre-corona tijdperk in je kast vinden  en je twijfelt of je er nog een nachtje mee door kan? Het gebruik van drugs brengt altijd risico’s met zich mee, maar dit risico wordt niet groter met een pil die je al twee jaar in de last hebt liggen. Weet je niet meer precies wat je hebt gekocht destijds? Gewoon laten testen, dan weet je het meteen.

 

Source :