Hoelang moet je daten totdat je kunt zeggen dat je een relatie hebt?

Daten

Je kent het vast wel. Je hebt een enorme spetter op het oog en hebt het idee dat dit weleens relatiemateriaal kan zijn. Je spreekt steeds vaker af, brengt veel tijd met elkaar door en voelt dat er langzamerhand steeds meer aantrekkingskracht ontstaat. Het voelt alsof je de ware liefde hebt ontmoet en kunt eigenlijk alleen maar pluspunten noemen. Maar wanneer wordt daten nu eigenlijk officieel een relatie?

Na hoelang daten kun je zeggen dat je een relatie hebt?

De één heeft een rugzak vol aan ervaringen in het datingcircuit, terwijl voor anderen het een lastige opgave blijft. Maak je vooral niet druk als het bij jou niet zo soepeltjes wil verlopen, dit is namelijk helemaal niet nodig. Vroeg of laat kom ook jij de persoon tegen met wie jij je leven zou willen delen. Maar als je dit punt nu eenmaal bereikt, na hoelang daten kun je zeggen dat je een relatie hebt?

Van hoteldebotel verliefd naar iets minder

Liefde: het blijft toch een lastig woord. Helemaal als het je overvalt. Wanneer je voor het eerst verliefd wordt, kunnen die rondvliegende vlinders in je buik toch wat onwennig aanvoelen. Als je weleens verliefd bent geweest zul je erachter komen dat je in het begin helemaal hoteldebotel bent, maar dat dat gevoel in de regel wat afvlakt. Is dit een slecht teken? Zeer zeker niet.

Dit gevoel wordt niet minder omdat je jouw partner minder leuk vindt, maar eigenlijk omdat het alleen maar beter wordt. Van een stelletje verliefde tieners, gaan jullie naar een serieuze relatie.

Na zoveel dates kun je spreken van een relatie

Nu zal het proces van daten naar een relatie niet bij iedereen hetzelfde lopen en is dan ook niet iets om je zorgen over te maken. Iedereen is verschillend, ook op liefdesgebied. Zit het bij jullie goed en en wil je weten hoe hij/zij over jullie samen denkt? Dan is er een manier om subtiel een balletje op te gooien.

Je kunt met bepaalde hints opmerken of de ander je ziet zitten. Krijg je bijvoorbeeld vragen als “Wat vind jij belangrijk in een relatie?”, of “Zou je het erg vinden als ik minstens twee keer per week iets met vriend(inn)en ga doen?” van je partner. Dan kun je vaak opmerken of hij of zij een relatie wel ziet zitten óf dat jullie beter nog even kunnen wachten.

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste datende mensen na 2 á 3 maanden er een ‘relatielabel’ aan kunnen plakken. Het belangrijkste is dat jullie hier van tevoren wel goed over deze stap nadenken. Blindelings “Ja” roepen raden we af. Je moet een weloverwogen keuze maken, anders zou het weleens heel pijn kunnen doen als het stuk loopt.

Daten-2
Credits: NeONBRAND