Hoelang mag ik niet autorijden na het nemen drugs?

Autorijden-1

Een festival is niet altijd in de buurt en als je geen zin hebt in overvolle treinen en pendelbussen, zul je iemand moeten vinden die bereid is om naar huis te rijden. Of je rijdt zelf natuurlijk. Maar dat betekent dat je geen (beginnend bestuurder) of weinig alcohol mag drinken en zeker van de drugs af moet blijven.

Waar voorheen de politie dit bij automobilisten alleen testte doormiddel van een blaastest, is er sinds 1 juli 2017 de speekseltest in het leven geroepen. Deze test kan naast de blaastest preventief worden ingezet om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Test je positief? Dan zul je worden meegenomen naar het bureau voor een extra test.

Bloedtest

Waar je bij een speekseltest binnen een paar minuten al kunt zien of iemand drugs heeft gebruikt, wordt er met de bloedtest gekeken wat je precies hebt gebruikt. Hiermee kunnen ze ook zien hoeveel drugs je nog in je lichaam hebt én of je daarmee ook mag autorijden. Er mag bijvoorbeeld maximaal 3 microgram cannabis en 50 microgram amfetamine per liter bloed in je lichaam zitten. Maar ook hier zitten wat haken en ogen aan.

Autorijden-3
Credits: Hush Naidoo

Het verschilt per persoon

Autorijden met drugs in je mik is uiteraard verboden. Maar hoe kom je erachter hoeveel drugs er nog in je bloed zit na een festival? En of je al achter het stuur mag kruipen of niet? Het Trimbos-Instituut heeft een poging gedaan om dit te berekenen, maar het bleek lastiger dan gedacht. Het verschilt namelijk per persoon en heeft te maken met het gewicht en hoe de stofwisseling van iemand werkt.

Toch is er wel een schatting die redelijk lijkt te kloppen. Deze schatting geldt voor cocaïne, mdma, speed, hasj en cannabis.

Cocaïne

Cocaïne breekt relatief snel af in het lichaam en je zou ongeveer 4 uur na gebruik weer mag autorijden. Het gevaar is echter dat het na inname nog lange tijd rond de maximale bloedwaardes blijft schommelen, waardoor je na een feestje dus positief getest kan worden. En dat gaat in de papieren lopen. Mensen die regelmatig hun neus poederen moeten langer wachten met rijden, want bij hen wordt de drug namelijk minder snel afgebroken.

Hasj & cannabis

Blowen doet je bloedspiegel in mum van tijd stijgen naar 100 microgram per liter bloed. Dit daalt daarentegen wel relatief snel en dit zorgt ervoor dat je na 4 uur weer kan en mag rijden.

Autorijden-4
Credits: Gras Grun

Mdma

Ook bij mdma verschilt het per persoon, maar zeker is dat het minimaal 16 uur duurt voordat je bloedspiegel onder de maximale waarde zit. Dat betekent dus ook 16 uur nadat je een pilletje hebt gepoept geen auto mag rijden. Maar dan lit het er dus ook aan hoe zwaar je pilletje was. Een pilletje bevat gemiddeld ongeveer 100 mg mdma en zorgt voor ongeveer 200 microgram mdma per liter bloed in je lichaam. Dat is 4 keer meer dan is toegestaan bij een bestuurder. Heb je meerdere pillen in je mik gestopt? Dan kan het zelfs tot 58 uur duren voordat je bloedwaardes onder de maximale hoeveelheid zijn gedaald. Beter pak je de eerste drie dagen dus lekker het OV.

Speed

Bij speeds ligt het aan de puurheid, maar wanneer je 70 tot 140 mg van de drug inneemt hebt je 50 tot 100 microgram per liter in je bloed zitten. Dit is twee keer de toegestane hoeveelheid. Speed wordt langzamer afgebroken dan bijvoorbeeld mdma. Maar omdat de toegestane maximale hoeveelheid in je bloed hoger ligt, duurt het 10 tot 20 uur voordat je weer wachter het stuur kruipen. Dit geldt natuurlijk voor één enkele keer snuiven. Meerdere keren doet de tijd voordat je weer mag rijden uiteraard toenemen.

Je moet begrijpen dat drugs en autorijden een slechtere match is dan jij en je ex. Leuk dat je drugs hebt gebruik, maar breng jezelf en anderen niet in gevaar door achter het stuur te kruipen. Ben verstandig en regel een Bob.

Autorijden-2
Credits: Tim Mossholder