Hoeveel koppen koffie per dag is gezond?

Koffie-4

Veel mensen starten de dag met een kop koffie. En na een paar slokken van het zwarte goud, voel je de cafeïne al door je lichaam stromen. Het zorgt voor een energie-boost en geeft een kickstart aan je dag, maar hoeveel koppen koffie op een dag is nou eigenlijk gezond? En wat zijn de negatieve effecten? Ome Mellowed zocht het voor je uit!

Koffie, hoeveel is gezond?

Of je jouw koffie nu zwart drinkt of met melk, het is goed om te weten dat koffie naast een opwekkend effect heeft, nog een aantal andere reacties in je lichaam teweeg brengt. Uiteraard beginnen we met de positieve effecten van een bakkie pleur. Koffie zou mogelijk de kans op een depressie verkleinen, dit zou niet door de cafeïne komen, maar waarschijnlijk door iets anders.

Een ander onderzoek dook in de relatie tussen dagelijkse koffieconsumptie en hartgezondheid. Dus hoeveel koppen koffie per dag we kunnen drinken, voordat onze rikketik gaat protesteren. Voor deze studie werd de data van 50.000 mensen geanalyseerd. Deze mensen hadden bij de start van het onderzoek geen hartkwalen.

Resultaten

Uit de resultaten bleek dat een halve tot drie bakken per dag de kans op een hartaanval met 21% afnam. Dus als je behoort tot de licht tot gematigde koffiedrinkers (0,5 tot 3 koppen), zit je op basis van deze onderzoeksresultaten altijd goed.

Maar waar de één al alle kanten opstuiten na 2 bakken, heeft een ander misschien wel 6 koppen nodig om energiek te worden. Dus hoeveel koppen per is teveel? Elk persoon is verschillend, maar bovenstaande resultaten laten wel zien dat het drinken van meer dan drie kopen koffie per dag geen positieve gezondheidseffecten meer oplevert.

Dus als je drie koppen van het zwarte goud per dag drink, behoor je tot de gematigde koffiedrinkers waarbij het een positief effect had op cardiovasculaire zoeken. Het grappige is dat dit effect waarschijnlijk niet door de cafeïne komt, aangezien cafeïnevrije koffie tot dezelfde positieve effecten leidde.

Koffie-1
Credits: Gerson Cifuentes