Waar komt het idee van een kerstpakket eigenlijk vandaan?

Kerstpakket-1

Na een jaar keihard zwoegen op je werk is een kerstpakket wel het minste wat je werkgever voor je kan doen. Tijdens de jaarlijkse kerstborrel krijgt de één een levensmiddelenpakket, en krijgt de ander steevast een fles drank om tijdens de kerst op te zuipen. Maar waar komt idee eigenlijk vandaan? De geschiedenis van het kerstpakket is eigenijk best wel onverwachts, maar desalniettemin best interessant.

De geschiedenis van het kerstpakket

We gaan even terug naar de 19de eeuw, waar het bewaren van voedsel niet zo eenvoudig was dan dat dit nu is. In sommige streken, vooral in boerendorpen, was het een gewoonte dat de bewoners van het dorp bij de boer langsgingen om hem en zijn familie een fijne kerst te wensen en eten en drinken aan te bieden, als blijk van waardering.

De knechten die voor de boer werkten mochten met kerst naar huis om kerst te vieren met hun familie. Zij kregen niet alleen vrij van het werk, maar kregen ook een mand mee met daarin eten, drinken en andere nuttige spullen voor thuis. Uit deze manden van de boeren is de traditie ontstaan om met kerst medewerkers een pakket mee te geven om het kerstfeest net dat beetje extra te geven.

Al snel namen andere ambachtslieden zoals de bakker, smid of slager deze traditie over. Medewerkers een leerlingen kregen een traktatie mee naar huis, vaak in de vorm van voedsel en drank. Naarmate de jaren vorderden, kwamen er steeds vaker kleine presentjes in deze pakketten.

Ook grote bedrijven en organisaties begonnen deze traditie over te nemen. Steeds meer medewerkers ontvingen een pakket waar voedsel, drank en/of een presentje in zat. Dit werd zo gewaardeerd door de ontvangers, dat bedrijven besloten dat medewerkers in het buitenland deze pakketten ook moesten ontvangen. Toen Nederlands-Indië nog een Nederlandse kolonie was, zond Nederland pakketten rond de kerstperiode naar Nederlands-Indië om de mannen en vrouwen daar te bedanken voor hun bewezen diensten dat jaar. Iedere medewerker zou voor kerst een kerstpakket moeten ontvangen. En terecht natuurlijk!

Kerstpakket-1
Credits: Les Anderson