Instagram Music vanaf nu beschikbaar in Nederland

News
// 6 september 2019
Instagram Music
Credits: Pixabay

Wanneer je de afgelopen tijd Instagram stories van je buitenlandse vrienden of crush wilde checken, kreeg je meestal de melding dat ‘Instagram-muziek is niet beschikbaar in jouw regio’. In Nederland kon je alleen muziek delen via Spotify, met zo’n minuscule link waar dan uiteindelijk toch niemand op klikt. Not anymore! Nederlandse Instagram-gebruikers kunnen vanaf nu direct een soundtrack toevoegen aan hun stories.

Instagram Music

Instagram Music werd al sinds juni 2018 getest in Australië, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Doormiddel van een zogenaamde ‘music sticker’ kunnen gebruikers muziek laten afspelen tijdens hun stories. De muziekcatalogus van The Gram kun je sorteren op basis van populariteit, genre of gevoel, vooral van grote artiesten. Instagram verdient namelijk lekker met de deals die moederbedrijf Facebook vorige jaar sloot met Universal, Sony en Warner.

Met een zogenaamde ‘music sticker’ kunnen gebruikers muziek laten afspelen tijdens hun stories. Je kunt de muziekcatalogus van Instagram sorteren op basis van populariteit, genre of gevoel. Zo’n beetje elke denkbare mainstreamsong is dus beschikbaar, net als veel muziek van onafhankelijke labels.

Nieuwe distributiewijze

Instagram Music vormt voor labels en muziekanten een geheel nieuwe distributiewijze van hun muziek. Volgens Instagram zelf wordt de stortfunctie van de app dagelijks door meer dan 500 miljoen(!) mensen gebruikt. Daarnaast zeggen ze dat rechthebbende netjes betaald krijgen voor het gebruik van hun muziek. Het is echter niet precies bekend hoe dat gebeurd.

Concurrentie

Met Instagram Music gaat Instagram de ring in met TikTok, een lip sync-app die vooral door veel tieners gebruikt wordt. Vorig jaar lanceerde Instagram al Instagram TV, als tegenhanger van YouTube, het platform dat nog steeds verantwoordelijk is voor bijna de helft van alle muziekstreaming.

Instagram Music-2

Credits: Lisa Fotios

 

Categories
News