Interview met nachtburgemeester: Mirik Milan

Mirik Milan

Zaterdag 24 februari organiseert Stichting N8BM A’DAM de tweede editie van Nacht voor de Nacht. Bij dit jaarlijks clubfestival krijg je de mogelijkheid om met één kaartje de Amsterdamse clubcultuur te ontdekken. Dit jaar wordt Nacht voor de Nacht uitgebreid van 20 naar 25 clubs en krijgt ook het nachtdiner een groots vervolg. In tien restaurants, waaronder Rijsel en Café Caron, is het mogelijk om nachtelijk te dineren. Ook wordt er tijdens deze avond in de Marktkantine de nieuwe nachtburgemeester gekozen die het stokje van Mirik Milan over gaat nemen, die na twee termijnen vertrekt als nachtburgemeester. Een mooi moment om Mirik te spreken over zijn periode als nachtburgemeester, dachten we zo!

Mirik Milan

Hi Mirik, het is een eer om iemand te spreken die zoveel heeft betekend voor het Amsterdamse nachtleven. Je gaat 24 februari, na twee termijnen als nachtburgemeester, het stokje overdragen aan iemand anders. Waar ben je het meest trots op in je tijd als het boegbeeld van het Amsterdamse nachtleven?
“Het meest trots ben ik toch wel op de 24-uursvergunning die zijn uitgegeven voor o.a Trouw, Shelter, Radion en De School. Ook heb ik twee jaar gewerkt aan een festivalbeleid. De gemeente wilde 20 tot 25% minder festivals door de overlast die dit met zich meebracht. Het festivalbeleid heeft ervoor gezorgd dat er geen afname van festivals heeft plaatsgevonden.

Daarnaast is Chicks on A Mission, een internationaal congres rondom de thema’s ondernemerschap, seksisme en veiligheid voor vrouwen in de uitgaanscultuur iets waar ik erg trots op ben. Als laatst natuurlijk op de professionalisering van het ambt als nachtburgemeester, dat tegenwoordig uit Nachtraad, raad van toezicht en 100 leden van de belangrijkste mensen uit het nachtleven van Amsterdam bestaat. Dit heeft het instituut N8BM internationaal op de kaart gezet en heeft ertoe geleid dat o.a. London, Parijs en New York Amsterdams voorbeeld hebben gevolgd.”

Dat is inderdaad een indrukwekkend lijstje, maar er zijn vast ook dingen waar je minder trots op bent, of van baalt dat je bepaalde dingen niet hebt kunnen bolwerken?                                                                                                                                                                                                      “Het vergunningenbeleid voor sluitingstijden is nog steeds te versnipperd. Dit had rechtgetrokken moeten worden, maar doordat het nachtleven nog steeds wordt gekoppeld aan het druktedebat is dit niet gelukt.Wat onzin is als je het mij vraagt, want ‘s nachts is er juist ruimte voor groei en spreiding van mensen over de nacht. En zorgt daarnaast enkel voor minder problemen of overlast. Elke rapport bewijst dat opnieuw. De hele stad Amsterdam zou 24-uursvergunningen moeten hebben en niet alleen bepaalde gebieden.”

Waar staat het Amsterdamse nachtleven in vergelijking met andere steden in Nederland?                                                                                          “Amsterdam is niet te vergelijken met een enkele stad in Nederland. Er doen in Amsteram alleen al 25 nachtclubs mee met de Nacht voor de Nacht. Andere steden hebben misschien een paar relevante clubs. Rotterdam heeft er met Annebel en het werk van Aziz een paar. Den Haag heeft PiP Den Haag, Groningen heeft Paradigm. Niet stom bedoelt, maar dat zijn nou eenmaal de feiten.

Maar vergeet niet, op festivalgebied is hardstyle by far de grootste stroming in Nederland. Daar kunnen alle credible housefestivals in Amsterdam niet tegen op. Hoewel de festivalscene in Amsterdam de sterkste is wereldwijd. Door moeten we fucking trots op zijn!”

“Zoek de randen op van wat legaal en illegaal is. Organiseer BYOB feesten. Zet een DJ-set neer, laat iemand spelen met een bandje in een garage, kelder box. Fuck it dat er maar 30 mensen komen. Probeer de nacht te innoveren.”

Mensen zien de jaren ’90 vaak als de gloriejaren van het Amsterdamse nachtleven. Sluit je je hierbij aan of vind je het nu juist veel spannender?
“Dit wordt zo gezien omdat house toen ontstond. Maar als we eerlijk zijn is dit onze glorietijden. Trouw, De School, Shelter zijn internationaal bekend. RoXy, IT en Mazzo waren dat maar mondjesmaat. Manchester, Berlijn, London en New York waren belangrijker en een voedingsbodem voor housemuziek. Dan hebben we het niet eens gehad over andere muziekstromingen. Daarin zijn wij een stuk minder relevant. Rock, jazz, motown, disco en ga zo maar door. De enige échte jeugdstroming en muziek wat uit die tijd komt is nog altijd gabber.”

Hoe ziet de toekomst van de Amsterdamse clubcultuur er uit denk je?
“Er moet heel hard aan de Amsterdamse clubcultuur getrokken worden. Festivals zetten de clubcultuur zwaar onder druk in de zomer. Daarom moet mijn opvolger zo snel mogelijk zorgen voor minder regelgeving en meer 24-uursvergunningen. Bezoekers moeten ook respect hebben voor het harde werk wat clubs doen. Lekker veel uitgaan dus! Ook zou ik jongeren willen uitdagen om zelf voor vernieuwing te zorgen. Ga feestjes organiseren. Zoek de randen op van wat legaal en illegaal is. Organiseer BYOB feesten. Zet een DJ-set neer, laat iemand spelen met een bandje in een garage, kelder box. Fuck it dat er maar 30 mensen komen. Probeer de nacht te innoveren.”

Wij gaan voor het eerst mee naar de Nacht voor de Nacht! Welke plekken moeten we absoluut niet overslaan als het aan jou ligt?
“Baut nachtdiner, Shelter (Loco Dice), Viezen Poezendek (AIR) en Garage Noord zijn absoluut plekken die je moet bezoeken tijdens Nacht voor de Nacht.”

Staat genoteerd! Gaan we je nog veel zien in het Amsterdamse nachtleven of ga je nog iets betekenen in een andere vorm als nachtburgemeester?
“Uiteraard! Ik zal een internationaal Consultancy Agency opzetten voor nachtleven samen met VibeLab, een partner uit Berlijn. Daarnaast blijf ik adviseur van de stichting N8BM en zal helpen deze te laten groeien waar ik kan.”

Goed om te horen! Even terugkomend op de verkiezing van de nieuwe nachtburgemeester van Amsterdam 24 februari. Waar moet volgens jou een goede nachtburgemeester van Amsterdam aan voldoen?
“Je moet een visie hebben en weten wat er speelt in de stad. Je moet echt iedereen kennen en oog hebben ook voor kleine initiatieven. De gemeente is aan boord, dat is te gek! Zij zien nu ook de waarde dus het is echt belangrijk dat het netwerk in stand word gehouden en vertrouwen wordt gekweekt.”

Hartstikke leuk je te hebben gesproken Mirik en ik wil je bedanken voor alles wat je voor de stad Amsterdam hebt betekend. We zien je zaterdag bij Nacht voor de Nacht!
“Tof, jullie ook bedankt! Tot zaterdag.”

[Edit, 25-02-2018: Inmiddels is er een nieuwe Nachtburgemeester gekozen: Shamiro van der Geld]
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *