Kabinet zet streep door meerdaagse festivals deze zomer

Meerdaagse festivals

Het is een zwarte dag voor festivalliefhebbend Nederland. Het kabinet zet officieel een streep door de festivalzomer van 2021. Meerdaagse festivals zoals Lowlands en Down The Rabbit Hole mogen deze zomer niet doorgaan. Nu zijn dergelijke festivals tot begin augustus verboden, maar het kabinet trekt het verbod door tot 1 september voor alle festivals met een camping.

Mark Rutte

“Helaas, zeg ik wel”, zei demissionair premier Mark Rutte in een toelichting. “We doen dit nu omdat we festivals duidelijkheid moesten geven en het is helaas niet verantwoord om dit door te laten gaan.”

Hoewel de besmettingscijfers de afgelopen dalen, vindt het kabinet het risico te groot om festival door te laten gaan. Aanvankelijk wilde het kabinet pas in de tweede week van augustus bekendmaken of de grote festivals door konden gaan, maar hebben dan nu toch besloten festivalorganisatoren duidelijkheid te geven. Nu deze meerdaagse festivals op last van de overheid zijn afgelast, vallen deze gelukkig wél binnen het garantiefonds, waarmee ze het hopelijk kunnen overleven en volgend jaar weer plaats kunnen vinden.

De grootste getroffen festivals deze zomer zijn onder meer Lowlands, Down The Rabbit Hole en Mysteryland.

Eendaagse festivals

Organisatoren van ééndaagse festivals moeten nog wel wachten tot 13 augustus voor meer duidelijkheid. Dan vindt er weer een nieuwe persconferentie plaats. Evenementen met zitplaatsen mogen voor nu nog wel doorgaan met Testen voor Toegang.

Janken…

Meerdaagse festivals-2
Credits: Tom Pumford

 

 

Source :