Kabinet wil verbod op lachgas voor recreatief gebruik

lachgas-1

Staatssecretaris Blokhuis werkt aan een verbod op lachgas voor recreatief gebruik. Het recreatief gebruik van lachgas als roesmiddel kan een risico vormen voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit een risicobeoordeling van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM). Zij deden dit op verzoek van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Softdrugs

Dit betekent dat lachgas als softdrug wordt gezien. Het kabinet plaatst dit verdovende middel onder de Opiumwet. Hierdoor wordt het bezit, de handel, verkoop, vervoer en de productie van lachgas verboden.  Het gebruik is niet strafbaar. Ook zal opsporing van het bezit van kleine hoeveelheden lachgas voor eigen gebruik in de praktijk weinig prioriteit krijgen. De politie mag overigens altijd controleren op drugs. En verkopers van lachgas worden niet gedoogd, terwijl bijvoorbeeld coffeeshops wél cannabis mogen slijten aan klanten.

Stijging in gebruik

Lachgas is vooral populair onder jongeren en veroorzaakt een korte roes. Het is bekend dat het gas bij overmatig gebruik kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen. Ook zijn er enkele gevallen bekend waar veelvuldig gebruik heeft geleid tot een dwarslaesie. In het nieuwe advies worden ook zorgen geuit over gevolgen van incidenteel gebruik.

Blokhuis en Grapperhaus

Particulieren kunnen lachgaspatronen nu nog gewoon kopen, bijvoorbeeld in winkels voor huishoudelijke artikelen. Op festivals en feesten worden vaak gevulde ballonnetjes verkocht. Staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaan de komende tijd in gesprek met groothandels, horeca en producenten over het verbod en over de uitzondering.

Blokhuis hoopt dat het verbod over “een maand of negen” kan ingaan. Tot die tijd roept hij gemeenten op om lachgasgebruik zoveel mogelijk zelf terug te dringen. Dat kunnen gemeenten doen met een beroep op plaatselijke verordeningen. Verder vindt hij dat producenten en leveranciers terughoudend moeten zijn met leveren.