Kippenvel van muziek? Volgens onderzoek zou je wel eens speciaal kunnen zijn

Kippenvel muziek

Herken je dat gevoel dat je spontaan kippenvel krijgt wanneer je jouw favoriete track beluistert? Nou, volgens onderzoekers van Harvard zou je dan wel eens speciaal kunnen zijn.  Matthew Sachs, afstudeerder aan de University of Southern California die op Harvard het onderoek uitvoerde zegt het volgende: “het komt voort uit een diepe interesse en diepgaande emotionele reacties, in het bijzonder die afkomstig van muziek”.

Onderzoek

The Independent meldt dat Matthew een oproep deed aan muziekfans die consequent euforische sensaties voelden bij het horen van bepaalde liedjes, of aan fans die deze sensaties nog nooit hadden gevoeld. En niet voor niets! Ruim 200 mensen reageerden en vulden een online persoonlijkheidstest in. Uit deze groep selecteerde hij 20 mensen- van wie er 10 kippenvel kregen tijdens het luisteren naar muziek en 10 wie dit niet kregen. Hun hersenen werden gemonitord met een scantechniek die diffusion tensor imaging (DTI) word genoemd. Deze techniek kan verbindingen tussen verschillende delen van het brein in kaart brengen.

Wat bleek? Kijkend naar de scans tussen de groep die kippenvel kreeg en wie niet, zag Matthew verschillen in de manier waarop drie verschillende hersengebieden waren verbonden. Om een lang verhaal kort te maken en je niet te vervelen met wetenschappelijke termen bla bla bla. De groep die kippenvel van muziek kreeg hadden meer zenuwverbindingen tussen de gebieden die verantwoordelijk zijn voor het gehoor, het verwerken van gevoelens en het gebied waarvan wordt gedacht dat deze emoties bewaakt.

Deze connectiviteit tussen de drie gebieden zou het mogelijk maken dat muziek sommige mensen écht kan raken. Of dit in de loop van tijd is aangeleerd of dat het aangeboren is is nog niet duidelijk. Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor muziek, tonen niet alleen veel meer interesse voor muziek, maar tonen met kippenvel dus ook fysiologische reacties. Lit!

Kippenvel muziek

Source :
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *