Dit kost een kind tot zijn of haar achttiende levensjaar

See
// 1 maart 2021
Credits: The Hangover | Warner Bros

Voortplanting is verre van goedkoop en een beslissing om ene kind op aarde te zetten is er niet eentje die je neemt in een hitsige bui. Voor veel mensen is een kindje op de wereld zetten een levensdoel. Of beter gezegd: hét levensdoel. Want wat als Eva hoofdpijn had toen Adam zin had om te wippen?

Dus een kindje maken en daarna goed in de maatschappij proberen te gooien is een belangrijk aspect in je leven. Maar ja, het kost je wel klauwen met geld. Het is tijd om een op een rijtje te zetten wat zo’n kleine opdonder kost.

Hoeveel kost een kind tot zijn of haar achttiende?

Een rib uit je lijf. Dat kost een kind in ieder geval zeker. Allereerst hangt het grotendeels af van wat jij maandelijks op je bordje krijgt. Een kind kost namelijk gemiddeld 17% van je besteedbare inkomen en dus ben je er meer aan kwijt als je meer salaris hebt.

Tot 12 jaar

Een Nederlander met een modaal inkomen krijgt netto € 2.373,75 per maand. Als je daar 17% van pakt kom je uit op €403,54. Denk aan dat kleine mormel te eten geven, kinderkamer inrichten met kinderbehang, kleren kopen etc. Op jaarbasis is dat €4.842,45. Zo’n kleine guy of meisje kost al heel wat totdat hij of zij twaalf kaarsjes uitblaast.

Credits: Caroline Hernandez

12-18 jaar

Daarna, tot zijn of haar 18e, kost een kind nog net iets meer per maand. Volgens het Nibud stijgen de maandelijkse kosten met 10,3% in de laatste zes jaar voor het achttiende levensjaar. Dat komt neer op €445,10 per maand en dat is jaarlijks €5.341,26.

Tussen zijn of haar twaalfde en achttiende levensjaar kost een kind dus ook nog eens €32.047,56. Dat opgeteld bij de eerste twaalf jaar kom je uit op: €90.156,96. En dan moeten ze nog gaan studeren. Want zeg nou eerlijk, een beetje ouder betaald toch in ieder geval het begin van zijn of haar studie? Totdat je koter op zijn/haar eigen benen gaan staan en de steun van Ome DUO krijgt.

Wat je ook met dat geld had kunnen doen

Kijk, als ik mensen met een kind moet geloven is dat het mooiste wat ze ooit is overkomen. Een baby op de wereld zetten schijnt iets magisch te hebben en we willen we je dan ook zeker niet afschrikken om het niet te doen.

Want hoewel het de eerste twee jaar misschien leuk is om de opmerking “aah, wat een schattig kind heb je!” te horen, zie je de cijfers op je bankrekening wel erg snel dalen.  Dan is het ineens allemaal wat minder spannend en gezellig. Het enige waar jij na achttien jaar aan kan denken zijn de andere dingen die je had kúnnen doen met het geld. Wij geven je wat voorbeelden wat je anders met €90.156,96 kan doen:

5 jaar lang elke vrijdag een rondje aan 100 man geven in de kroeg

Nu zijn de kroegen natuurlijk nog gesloten, maar een rondje geven in de lokale bardancing geeft je een gevoel van onsterfelijkheid. De hele kroeg ziet jou als een held wanneer je aan de bel hangt. Het gejuich en de tranen van blijdschap bij je vrienden zijn het geld meer dan waard. Als je een rondje in de kroeg geeft waar 100 mensen zijn, kost dat je €259,- omdat een biertje gemiddeld €2,59 kost. We maken er voor de zekerheid €300,- van, want iedereen wil iets anders.

Als je elke vrijdag een rondje geeft aan 100 man kost dat €15.600 per jaar. Als je dat vijf jaar lang doet kom je uit op €78.000. Dan heb je je geld toch veel beter besteed? Plus dat je nog wat geld over hebt.

43 keer het laatste studiejaar van je HBO-opleiding overdoen

Eén jaar lang een HBO-opleiding volgen kost €2.083,- en dus zou je met ongeveer €90.000,- je laatste jaar 43 keer over kunnen doen. Een hele geruststelling als je moeite hebt met je scriptie. Geen persoonlijke ervaring by the way.

Credits: Matese Fields

Tesla Model S

Een kale Tesla Model S kost €87.800. Dus het is eigenlijk gewoon kiezen: een kind of een Tesla Model S zonder extra’s? Bijkomend voordeel: een kind is ook kaal, dus zoveel verschil is er niet.

Een Spaanse 1st Edition Charizard Pokémonkaart

Jouw Charizard voor mijn Blastoise? Wie in de jaren ’90 een kind was, herinnert zich ongetwijfeld de Pokémongekte en de grootschalige ruilhandel met Pokémonkaarten op school. En wat blijkt, die pareltjes van toen zijn nu een berg geld waard. Op Ebay gaat een Spaanse 1st Edition Charizard Pokémon voor ruim €82.500 over de toonbank. En ze schijnen alleen maar in waarde de stijgen!

Credits: Steven Cordes