Kotsen om je kater te verminderen is levensgevaarlijk

Kotsen

Een barfje leggen na een avond stappen is natuurlijk niks nieuws en is ons allemaal wel eens overkomen. En als je zegt dat het niet zo is, kun je het jezelf waarschijnlijk niet herinneren. Toch doen we het ook wel eens bewust, omdat je niet ‘s nachts wilt wakker worden met een half verteerde pizza langs je kussen én met de overtuiging dat het de kater de volgende dag minder heftig zal zijn. Nu kunnen we je meteen uit doe droom halen, hier is namelijk niks van waar. Sterker nog, het is superdom en ook nog eens levensgevaarlijk!

Kotsen tegen kater

Door te kosten zorg je er niet voor dat het alcohol uit je lichaam verdwijnt. Dit wordt namelijk al snel opgenomen in het bloed. Dus of je nu kotst voor het slapen gaan of niet, brak zul je jezelf toch wel voelen. Of je moet na elk drankje een vinger in je keel willen steken, dan zou het misschien kunnen helpen. 20 procent van de alcohol wordt zelfs al opgenomen in je slokdarm. Dus denken dat je een alcoholvergiftiging eruit kunt kotsen is gewoon oliedom.

kotsen-1

Superslecht voor je

Kotsen is ook gewoon megaslecht voor je lichaam. Deze zit namelijk niet te wachten op de maaginhoud die via je mond naar buiten komt. Het maagzuur dat in kots zit is, niet verrassend, zuur as fuck. Dit herhaaldelijk doen kan leiden tot tanderosie, tandontsteking en slokdarmperforatie.

Dodelijk?

Allemaal leuk en aardig, maar in de titel van dit bericht staat toch echt ‘levensgevaarlijk’. Ik bedoel, je tanden kunnen er misschien uit vallen en die gaten in je slokdarm overleef je misschien ook wel. Wat is er dan zo dodelijk?

Nou, beste vriend(in). Bij regelmatig kotsen heeft je strotklep moeite met normaal functioneren, waardoor er dus kots in je longen kan komen. Wanneer dit gebeurd begint ons lichaam normaal te hoesten, maar in een dronken of bewusteloze toestand wordt dit allemaal een stuk lastiger en zou je wel eens kunnen stikken.

Rikketik

In extreme gevallen wordt je lichaam het kotsten gewoon zat en stopt je hart met kloppen. Naast die 12 Sambuca’s en een Turkse pizza kots je namelijk ook een aanzienlijke hoeveelheid elektrolyten uit zoals kalium. Dit zijn essentiële stoffen voor de elektrische activiteit in je spiercellen. Door teveel elektrolyten eruit te brokken kan de balans zo ontregeld worden dat dit tot hartritmestoornissen en zelfs hartstilstand kan leiden.

Overgeven is gewoon iets dat je moet bewaren voor wanneer je écht ziek bent. En niet omdat je je toevallig slecht voelt door teveel alcohol. Net als deze arme kiddo hieronder.

kotsen-3

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *