Trip down memory lane: legendarische clubs die nu gesloten zijn

Nederlanders waren vroeger al niet vies van een goed avondje naar de getver gaan, en daardoor heeft Nederland wat legendarische clubs gekend. Helaas hebben een aantal van deze pareltjes inmiddels de deuren moeten sluiten. De één door een grote brand, de ander door afnemende populariteit en weer een ander door een aflopende vergunning. Toch is het tof om een keer terug te blikken op een aantal van deze legendarische clubs, die helaas nu gesloten zijn. *Pinkt een traantje weg*

Legendarische clubs die nu gesloten zijn

RoXY (1987 – 1999)

Deze nachtclub in Amsterdam op de Singel 465 – 467 werd internationaal bekend door de extravagante shows. RoXY was in het begin van de jaren 90, samen met de iT, één van de belangrijkste clubs van de house- en technoscene in Nederland. De club stond óók bekend om het willekeurige deurbeleid. De ene keer zou je zomaar binnen gelaten kunnen worden, terwijl je de andere keer de deur keihard op je kin kreeg gesmeten. Alleen als je een lidmaatschap had kwam je gegarandeerd binnen. Het positieve: door dit beleid was er binnen vaak een goede sfeer waar de drugs rijkelijk vloeiden. Op 21 juni 1999 was in de club het afscheidsfeest ter ere van de overleden ontwerper en RoXY-held Peter Giele. Het afscheidsfeest werd gevierd met binnenvuurwerk, met als gevolg dat de legendarische club volledig uitbrandde. De airco was namelijk niet uitgezet en de vonken van het vuurwerk kwamen in het ventilatiesysteem terecht. Dit was het einde van een RoXY én een eind van een tijdperk. R.I.P.

iT (1989 – 2002, 2002 – 2004)

Zoals hierboven al gezegd, was de iT ook een van de belangrijkste clubs van de house- en technoscene van de Nederlandse geschiedenis. Nadat RoXY inmiddels twee jaar was geopend besloot Manfred Langer in 1989 dat het tijd was voor een nieuwe extravagante club in Amsterdam. De iT werd dan ook snel bekend als homodisco waarbij er veel travestie, leatherparty’s en mannelijke strippers aanwezig waren. Echter werd de club ook door veel hetero’s bezocht door de grote populariteit. In 1994 overleed de eigenaar en dit had een grote impact op de populariteit en de bezoekersaantallen. De vroegere bedrijfsleider van Manfred Langer bracht in 1999 nieuw leven in de club. De huurprijs dreigde in 2002 echter flink omhoog te gaan en daardoor werd de iT gedwongen om op 24 augustus 2002 te sluiten. Er is nog geprobeerd om op 21 december 2002 een nieuw leven in de club te blazen. Ondanks de verbouwingen was er toch te veel geluidsoverlast op straat en daardoor werd de volume een standje lager gedraaid in de iT. Mede daardoor en door het stoppen van de wekelijkse gay-avonden sloten de deuren in 2004 definitief.

Hollywood Music Hall (1996 – 2014)

Dit uitgaanscentrum zat sinds 1996 gevestigd in Rotterdam en had zeven clubs onder één dak. De clubs hadden ieder een eigen thema en muziekstijl, waardoor het ook een verscheidenheid aan publiek trok. Zo had je de ‘Basement’ waar techno, hardcore en hardstyle werd gedraaid, en het Flugel Feestcafé waar Nederlandstalige muziek, dance classics, disco en rock werd gedraaid. In 2006 was de Hollywood Music Hall onderdeel van de TMF Clubcam. Het programma werd op de zaterdagnacht uitgezonden en via sms kon de kijker bepalen welke zaal werd getoond op het televisiescherm. In 2009 werd Hollywood Music Hall voor de vierde keer verkozen tot de beste Club van Nederland. Helaas besloten de eigenaren op 22 juli 2014 de deuren te sluiten en met een nieuw concept te komen. Echter bleken zij een miljoenenschuld te hebben bij de belastingdienst en kwam er dus geen nieuw concept.

Club 11 (2004 – 2008)

Deze club zat gevestigd op de elfde verdieping van het Post CS-gebouw bij Amsterdam CS. Dit gebouw werd eerst gebruikt als postsorteercentrum van het staatspostbedrijf PTT (nu PostNL). In 2004 verdween het sorteercentrum en het gebouw werd vanaf toen gebruikt voor culturele evenementen en kunstenaars. Door vernieuwingen aan het gebouw waren de verschillende bedrijven in het Post CS-gebouw genoodzaakt om te vertrekken in 2008. Deze bedrijven wilden het liefst als geheel verhuizen om zo de mix van het cultuur centrum te behouden. Club 11 koos er voor om niet samen te verhuizen. Eeuwig zonde.

TrouwAmsterdam (2009 – 2015)

Deze nachtclub zat aan de Wibautstraat 127 in Amsterdam en werd geopend in 2009 door de organisatoren van Club 11. Het was gevestigd in de voormalige drukkerij in het vroegere Parool/Trouwgebouw. TrouwAmsterdam was gericht op elektronische muziek en was de allereerste club die in Amsterdam een 24-uursvergunning kreeg. De legendarische, maar helaas overleden, Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan luidde deze vergunning in door een plaat op te zetten in de club. TrouwAmsterdam ging net als de mensen erg hard en de DJ Magazine plaatste de club twee jaar na de opening op de 43ste plaats in de lijst van beste clubs ter wereld. Daarmee was het de hoogst genoteerde club in Nederland en onderscheidde zich van andere clubs in Nederlands door een vernieuwende programmering van house en techno. In 2015 werd de vergunning niet meer verlengd en de duizend kaartjes voor de laatste twee avonden op 2 en 3 januari waren dan ook binnen één minuut uitverkocht.

legendarische clubs
Georgia de Lotz
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *