Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je gaat zuipen

We kennen het allemaal. Op vrijdag, wanneer je werk- of schoolweek erop zit, heb je niet veel meer aan je hoofd dan Tinder en drank. Veel drank. “Heb ik verdiend”, zeg je tegen jezelf. En voordat je het weet is het de volgende dag, lijkt het alsof je hoofd in tweeën splijt en komt er een geur uit de hoek van je kamer die je niet kunt thuisbrengen. Een typisch avondje uit dus.

Maar wat gebeurt er nu met je lichaam, vanaf dat eerste drankje totdat je de volgende dag wakker word met je ziel onder de dekens? Wij zochten het voor je uit. Misschien wil je alvast een glas water pakken…

Fases van een bingedrink-sessie

Fase 1 – eerste ronde

Het is 16:30 en je bent er een half uur eerder uitgenaaid op werk of school. Je verplichtingen zitten er even op, maar de verplichtingen van je lever gaan nu pas beginnen. Na je eerste alcoholische versnapering is er vaak geen weg terug meer. Na ongeveer een uur bereikt de alcohol je bloedbaan en je hersenen zijn het eerste orgaan die merkbaar worden beïnvloedt door de booze. Je concentratievermogen neemt af én je begint steeds harder te praten. Jep, ook jij.

Gelukkig kunnen deze effecten worden tegengegaan, afhankelijk van wat je van plan bent te eten. De meeste mensen weten dat drinken op een lege maag een slecht idee is, dus zorg dat je iets eet dat de alcoholopname vertraagt. Ga voor iets dat rijk aan proteïne is, zoals kip of een ander stuk mager vlees of voedsel waar veel ‘goede vetten’ in zitten. Zalm en avocado zorgen voor een goede beschermlaag voor al het vergif dat je nog in je mik gaat gieten die avond.

Fase 2 – warming up

Je bent een aantal biertjes of wijntjes verder en wordt onrustig. Op naar de volgende tent én misschien een switch naar sterke drank, het is immers nog vroeg. Er zijn héél wat mythes over de effecten van verschillende soorten drank, vooral bij bier en sterk. De waarheid is echter dat de snelheid waarmee je drinkt, de grootste invloed heeft op hoe bezopen je word. Op zo’n moment is de grootste prioriteit van je lichaam om de alcohol te verwerken, en in het tempo dat jij drinkt maakt je lever overuren.

Andere functies, zoals het reguleren van je bloedsuikers, staan op een laag pitje. Ben dus lief voor je lichaam en probeer dus over te stappen op caloriearme opties, zoals bijvoorbeeld een gin & tonic.

Fase 3 – shots?

De avond is aan en je hebt een aantal opties: aan de shotjes, naar huis (HA-HA), of je ex appen of hij/zij misschien een drankje wilt doen. Allemaal enorm slechte ideeën, maar op dit moment kan het je toch allemaal geen flikker meer boeien.

Dat komt omdat je lichaam niet meer dan één alcoholhoudend drankje per uur kan verwerken, wat erop neerkomt dat jij nu dus kneiterzat begint te worden. Je vermogen om risico’s te beoordelen, hersenfuncties, balans én zelfbewustzijn zijn gedaald tot een zorgwekkend laag niveau.

Credits: Isabella Mendes

Fase 4 – laatste ronde

Je bent je portemonnee, vriend(inn)en én verstand inmiddels kwijt. Misschien is het tijd om naar huis te gaan. Je gooit je laatste drankje naar achteren, in de hoop dat je je maaginhoud niet óók nog verliest. Probeer de cravings naar een vette hap te negeren, je wilt je lichaam niet ook nog eens lastig vallen met het verwerken van een döner kip.

Fase 5 – the morning after

Sowieso het kutste moment van het weekend. Wakker worden met het gevoel alsof je niet geslapen hebt, scheel kijken van de koppijn, gruwelijk uit je smoel meuren en to make things worse, je ziet dat je je ex alsnog een bericht hebt gestuurd. For fuck sake, why?

Anyway, terwijl in je nest ligt te stinken, zijn er in je lichaam al weer heel wat processen aan de gang. Vaak voelen we ons na een avond doorzakken enorm moe, ook wanneer we gewoon een nette 8 uurtjes geslapen. Dit komt omdat wanneer we gedronken hebben de REM slaap, die vaak onrustig is, wordt verlengd en daardoor voelen we ons de volgende dag nog steeds zo moe.

Dorst? Begrijpelijk. Alcohol droogt namelijk uit als een malle en ‘s nachts proberen je organen overal water vandaan te toveren om te blijven functioneren. Je hersenen zijn hierbij helaas als eerste het haasje. Het vochttekort in je hersenen zorgt ervoor dat je hersenen krimpen en op die manier aan het omliggend membraan loopt te trekken. Dit is waar die afschuwelijke koppijn vandaan komt. De beste oplossing: drink jezelf erdoorheen. Water uiteraard. Is het al weekend?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *