Liefdestalen: 5 manieren om je liefde te uiten

liefdestalen

Waar de één in een relatie zijn partner overspoelt met cadeautjes, appt de ander liever heel de dag lang hoeveel hij wel niet van diegene houdt. Volgens relatietherapeut Gary Chapman zijn deze uitingen van de liefde, oftewel de ‘liefdestalen‘ onder te verdelen in vijf verschillende vormen.

5 liefdestalen dus, de een nog kleffer dan de ander. Van “schatje, ik hou van jou” tot urenlang knuffelen en handen op plekken waar het daglicht alleen komt op een naaktstrand. Welke love language spreek jij?

5 verschillende liefdestalen

Lieve woorden

Als dit jouw love language is, dan staan de zinnen ‘ik hou van jou’, ‘ik denk aan je’ en ‘ik mis je, schatje’ bovenaan in jouw woordenboek. Je bent gek op complimentjes geven (en krijgen!) en voor jou is dit belangrijker dan bijvoorbeeld het geven van een cadeau om te laten zien hoeveel je van de ander houdt. Pas ook op: negatieve woorden kunnen bij jou soms ook lang blijven hangen. Sorry, ik voel mijn lunch naar boven komen. Yukkk!

Cadeaus

Een chocoladereep als ze ongesteld is of een souvenir als je ergens bent geweest. Het gaat hierbij niet om het cadeau zelf of hoeveel het gekost heeft, maar om het feit dat je aan je partner gedacht hebt toen jullie niet samen waren. Herkenbaar? Dan is het geven en krijgen van cadeaus jouw favoriete liefdestaal. Tsja, niet zo moeilijk. Wie houdt er nu niet van cadeau’s?

liefdestalen
Credits: Toa Heftiba

Tijd en aandacht

Wanneer jouw ideale datenight om het samen zijn draait, dan hecht je veel waarde aan tijd en aandacht. Telefoons mogen wat jou betreft een avondje weg en zo heb je volledige focus voor de ander.

Affectie

Houd jij wel van een intieme knuffel, hand in hand door de straat huppelen of tegen iemand aankruipen op de bank? Dan is dit de lichaamstaal voor jou. Jij uit je liefde door fysiek contact en vindt het fijn als je wederhelft dit ook doet. En je weet waar knuffelen vaak mee eindigt;). Wil je weten tot welke leeftijd je nog publiekelijk mag bekken? Dat lees je hier.

Hulpvaardigheid

Jij drukt je liefde uit door voor de ander klaar te staan: de ene keer kook jij het avondeten als je partner na een lange dag thuiskomt, de andere keer ruimt hij de tafel af als jij heel moe bent. Bij deze love language helpen jullie elkaar. Wat schattig.

liefdestalen
Credits: Soroush Karimi