Lockdowns hebben een sterke stijging in de thuiskweek gecreëerd

Thuiskweek-2

De afgelopen maanden heerste er al een vermoeden dat zelf cannabis kweken in stijgende lijn gaat sinds de start van de lockdown in de lente van 2020. In België zocht het instituut voor gezondheid Sciensano naar harde cijfers om die veronderstelling te onderbouwen. Inderdaad concludeerden zij na drie enquêteperiodes doorheen 2020 dat de kweek van marihuana aanzienlijk was toegenomen. Als dat voor onze Zuiderburen geldt, die op gebied van softdrugs toch wat terughoudender zijn, kun je er donder op zeggen dat het fenomeen ook in Nederland bestaat.

We zijn niet zo snel uit het veld te slaan

Dat cannabisfans een deel van hun tuintje reserveren om enkele wietplantjes te zetten, is helemaal niet zo gek. Als je plotseling door een virus geconfronteerd wordt met gesloten winkels of – erger nog – door hamsteraars leeggeroofde winkelrekken – dan ga je automatisch overwegen om zelfvoorzienend te worden. Aanvankelijk sta je misschien nog even besluiteloos, en wimpel je dat idee al snel weer af, maar eigenlijk is het nog zo gek niet. En er is helemaal niet veel voor nodig. Je kunt heel wat doen zelfs al heb je maar een kleine woning met een nog kleiner terras. Enkele plantenpotten en het één of andere slimme systeem voor verticaal tuinieren leveren de oplossing als je maar krap behuisd bent.

Thuiskweek-3
Credits: Davide Ragusa

De voordelen van tuinieren

Het heeft wat, woelen in de aarde, plantjes verzorgen, ze zien groeien, wachten op de oogst en daar tenslotte van genieten. Maar tuinieren – zelfs al is het beperkt tot 5 hennepplantjes – biedt meer voordelen. Door corona is het voor vele mensen onmogelijk geworden om hun hobby nog te beoefenen. In de eerste plaats denken we aan sportzalen en -verenigingen die in de loop van vorig jaar moesten sluiten. Was je vroeger een fervente handballer, bowler of karateka? Dan moet je nu op zoek naar een tijdverdrijf waarin je je contacten kunt beperken.

Verder is er ook het zogenaamde “coping mechanism”, een term die de Alice Vincent gebruikt in haar boek “Diepgeworteld”. Mensen zoeken in tijden van onzekerheid houvast door instinctief terug te grijpen naar de moestuin als hobby. Als voorbeeld noemt de Londense journaliste de soldaten in de Eerste Wereldoorlog die selder kweekten in de loopgraven en daarvoor oude granaathulzen gebruikten als tuingereedschap.

Een autoflowering strain klonen? Doen!

Door te tuinieren doe je aan beweging, ben je in de frisse buitenlucht en krijg je geregeld een kleine portie zonlicht. Misschien was je zelf al een tijdje aan het overwegen of je zou proberen een autoflowering strain te klonen. Het moment om te bestellen is er nu uitermate geschikt voor. Door autoflowering wietzaden te kopen bij een betrouwbare leverancier kun je relatief eenvoudig zelf cannabis kweken en meermaals per jaar genieten van je oogst. Tegenover gewone zaden is dat een enorm voordeel.

In overeenkomst met de Nederlandse wetgeving en het gedoogbeleid voor softdrugs mogen we 5 hennepplantjes voor eigen gebruik kweken. Door autoflowering strains te klonen en planten zorg je voor een maximum rendement op een minimum van oppervlakte. Het mooie van gekloonde autoflowering wietzaden is dat je geen groene vingers nodig hebt. Elke hobbykweker kan in één twee drie aan de slag met vier of vijf zaadjes.

thuiskweek-1
Credits: Esteban Lopez