Alle redenen waarom je volgend jaar (niet) bij Lowlands wil zijn!

Lowlands is something else. Eerlijk is eerlijk: het is en blijft toch wel hét festival van Nederland, maar het is ook zeker niet voor iedereen. Daarnaast is het een flinke investering, qua euro’s en de tijd (incl. herstelperiode) die je er in steekt. Daarom zetten we heel handig op een rijtje waarom Lowlands, mocht je er nog nooit geweest zijn, volgend jaar zeker wel óf niet op jouw agenda moet staan.

Lowlands 2019: bij zijn?

NEE! Het is zeer massaal

Je moet er wat voor over hebben om bij een van de grootste festivals van Nederland te zijn, want je geduld wordt enorm op de proef gesteld. Wachten in de file, wachten bij de ingang, wachten bij de campingdouches, -toiletten en de -winkel, wachten bij de barren, in de slakkenvaart met 15.000 anderen van het ene podium naar het andere. Zo kan je soms wel 45 minuten kwijt zijn om van de ene kant naar de andere kant van het terrein te komen, omdat jij niet de enige bent die met z’n bek vooraan wil staan bij N.E.R.D.. Kortom: het is er kneiterdruk. De voorzieningen zijn heel goed geregeld, maar zijn niet opgebokst tegen de vele piekmomenten die het festival kent.

JA! Het is zeer massaal

De massaliteit van Lowlands heeft ook z’n voordelen. Je bent onderdeel van iets heel groots. Álle kranten schrijven over het festival. De televisie en radio zenden het uit. Er is een leger van internetpers en bloggers aanwezig. Lowlands is gewoon overal. En jij was daarbij!

Daarnaast heeft de organisatie de geniale keus gemaakt dat er alleen maar weekendtickets verkocht worden. Dus alle tienduizenden bezoekers die aanwezig zijn, zitten in exact hetzelfde schuitje als jij. Lekker gaartjes in de ochtend, lekker verzadigd in de nacht en compleet los gaan tussendoor.

Foto: Lowlands

JA! De programmering

Als je een kaartje koopt voor Lowlands ben je van één ding verzekerd: een ultra dikke line-up. Zowel op muzikaal gebied, als kunst, cabaret, theater en heel wat andere creatieve concepten. Maar vooral muzikaal. De kaarten zijn daarom vaak al uitverkocht vóórdat de volledige programmering is bekend gemaakt. Het publiek weet gewoon dat dit áltijd goed zit.

En dat zat het dit jaar ook. Er waren te veel namen om op te noemen die alleen al het kaartje de moeite waard maakten, maar het mooie om te zien is dat een festival als dit ook impact heeft op de artiesten. Voor Lowlands halen ze álles uit de kast. De Jeugd van Tegenwoordig, Richie Hawtin, Rag ‘n Bone Man, Bonobo, Nile Rogers & Chic, De Staat, Stormzy, David August, Stormzy, Joost gingen dan ook zoals ze nog nooit gegaan zijn en het publiek smulde ervan.

Daarnaast zijn we ook echt wel gecharmeerd van de manier waarop de line-up in elkaar steekt. In het begin was het wennen dat acts die je normaal diep in de nacht verwacht om 18u ‘s avonds stonden gepland, maar verfrissend is het zeker. Ook is het vergeleken met andere festivals flink door elkaar heen gepland, zodat je bijvoorbeeld als techno-liefhebber niet het hele weekend bij dezelfde stage staat.

Ten slotte is er gewoon voor iedereen wat wils. Qua muziekstijlen, maar ook qua tijden. Je kan 24-uur per dag op terrein terecht en tussen 15u en 05u is er heel wat te doen. Ze beginnen zelfs op donderdag al met een silent disco!

Foto: Lowlands

NEE! De programmering

Lowlands is voor muziekliefhebbers. Maar het festival spreekt de laatste jaren ook mensen aan die meer voor de volledige experience komen, dan alleen de acts. En dit gaat prima samen. Alleen maar beter dat niet het volledig festival bij de Alpha tent staat als er een beetje artiest staat op te treden.

Het punt is dat de FOMO harder in je naar boven komt dan ooit te voren. Soms staan er nou eenmaal hele dikke acts tegelijk gepland of is het logistiek onmogelijk om op tijd bij de volgende te zijn, want je moet ook nog maar eens een hele groep zien mee te krijgen. Keuzes maken dus. En dingen laten schieten voor anderen. Bij de meeste andere weekenders heb je nooit stress hierom. Je mist toch weinig aan de line-up. Daar doe je het alleen maar voor de totaalervaring.

De randprogrammering van Lowlands is werkelijk top, maar komt minder goed uit de voeten omdat het in de schaduw staat van de grote namen. We kunnen ons heel goed voorstellen dat er heel wat gasten van dit jaar geen flauw idee hebben wat Fiesta Macumba, Adonis, Hacienda en Sexyland betekenen. En dat is jammer, want daar waren misschien nog wel de mooiste feestjes.

Foto: Lowlands

NEE! De aankleding

Het enige dat op de aankleding is aan te merken is dat bijna alles binnen is. Dat is lekker zou je zeggen, want ‘op Lowlands regent het altijd’ (zeggen ze). Maar als het niet regent is het best wel jammer. Misschien zouden wat kleinere stages in de buitenlucht dit gemis kunnen oplossen.

JA! De aankleding

Op Lowlands geen verdwaalde hekken of een rotzooi. Na elk concert worden de (enorme) stages schoon gemaakt en alles ziet er tot in de puntjes verzorgd uit. Kunstenaars worden ingeschakeld en je ziet dat overal over nagedacht is. Ook de lichtshows, voornamelijk in de Bravo tent, zijn bizar goed in elkaar gezet.

[alert type=white]Facts Lowlands

– Lowlands bestaat al sinds 1967, maar dit is het 26e jaar in deze vorm
– In 2015 en 2016 was het festival op 5.000 kaarten na niet uitverkocht
– Dit jaar waren er zelfs meer bezoekers dan ooit: 60.000! (5k meer dan normaal)[/alert]

Foto: Lowlands

JA! De festivalcamping

Festivalcampings zijn de shit. Het is er vuil, uiterst oncomfortabel, je moet uren lopen met al je zooi om er te komen, laat staan dat je een tof plekje vindt, je moet soms ongelofelijk lang wachten in de rijen en als het regent dan is dit alles nog vier keer zo heftig. En dit verbroedert!

Hey kijk, de buurvrouw wordt wakker naast een andere guy dan die gisteren uit de tent kwam gekropen. Boeiend… “Hoe heet je? Biertje?”. Oh, hè toch. Er heeft iemand per ongeluk over je tent heen gekakt. Boeiend… Biertje eroverheen gooien en eentje in je keel om het beeld uit je hoofd te wissen. Jeetje, we hebben te veel wentelteefjes gebakken en nu is ons gasflesje op. Even die extra teefjes wisselen bij de buren voor een beetje gas. Opgelost!

Alles is leuk op de festivalcamping! Daarnaast heeft de organisatie sinds kort ook besloten om de ingang van het festivalterrein te versimpelen en wat strenger te zijn aan de buitenkant. Ofwel: een heerlijke doorloop van de camping naar het festival. Het is geen ding meer om even naar je tent te lopen. Wat ons betreft de beste keuze ooit!

NEE! De festivalcamping

Het is er vuil, uiterst oncomfortabel, je moet uren lopen met al je zooi om er te komen, laat staan dat je een tof plekje vindt, je moet soms ongelofelijk lang wachten in de rijen en als het regent dan is dit alles nog vier keer zo heftig. Dit kan je natuurlijk ook tegenstaan. Gelukkig hebben zie bij Lowlands hiervoor de Gllamping en Camper Camping in het leven geroepen.

Tóch zijn we er van overtuigd dat het festival nog wat meer uit de camping kan halen, die nu vooral gebruik wordt om te slapen en een sporadisch after-partytje op camping 3. Meer interactie met het publiek, al is de Miele Powerwash legendarisch, maar denk aan het vermaken van mensen in de rij bij de douches, interviews of afwassessies met DJ’s. Een festival als Solar Weekend scoort hier juist weer heel lekker mee.

Aan de andere kant: nóg meer FOMO!

Foto: Lowlands

JA! Het eten

Er zijn weinig foodtruckfestivals die kunnen tippen het eten dat Lowlands te bieden heeft. Van een compleet pop-up restaurant met de meest culinaire gerechten tot tientallen verschillende eetstandjes. Maar een ding hebben ze gemeen: dit is geen standaard fastfood, maar heerlijke hoogstandjes voor een fatsoenlijke prijs!

NEE! Het eten

Als jij liever je eigen snoepgoed meeneemt naar een festival en eigenlijk nog nooit een fatsoenlijke foodcorner gezien hebt van dichtbij, dan mis je hier toch wel écht iets hoor…

JA, maar toch ook NEE! Het publiek

Doordat er zoveel verschillende acts (van hiphop tot hitjes, van techno tot rock) zijn, is er ook een heel gemêleerd publiek. Als je hiervoor open staat is dat leuk, als je liever tussen je ‘eigen soort’ rond dwarrelt, dan is dat logischerwijs wat minder…

In short

Gewoon gaan, dan merk je het vanzelf.

Foto’s: Lowlands
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *