Maestro’s DJ Select | Episode 10: Bontone

Bontone-1
[alert type=white]Voor onze tiende ‘DJ Select’ doen we het ietsjes anders vandaag. Geen podcast, maar het verhaal van Bontone. Een poolse DJ die via vele omwegen in Den Bosch is beland en zijn draai eindelijk gevonden heeft.[/alert]

Bontone

“This is kind of a funny story actually, I shall tell you about my hometown in Poland,” zo begint Michael ons gesprek tijdens een hete zomerse dag op een terrasje in Den Bosch. In een klein Pools stadje woonde eens een kleine jonge met een grote fascinatie voor muziek. Dag en nacht speelde hij op zijn oude vertrouwde Casio synthesizer. Het kleine apparaatje had slechts een beperkt aantal geluiden, maar stopte je er een kleine diskette in dan kwamen daar nog eens vier sounds bij. Wauw. Helemaal geïsoleerd van de buitenwereld leerde het jongetje over LFO’s, oscillators, envelopfilters, cutoff frequenties, resonantie en distortion. Na weken draaien aan de knoppen kwamen daar toch de eerste bruikbare klanken en melodieën naar buiten en hij dacht: “Kut, CPU overload”.

Michael is een vrolijke dude vol met fantastische verhalen. Zijn artiestennaam Bontone bijvoorbeeld, gekregen van een enthousiaste Fransman die over zijn muziek zei: “C’est un bon tone! C’est un bon tone!”. Maar goed, terug naar zijn roots. Al snel werd er een Reloop draaitafel aan zijn setup toegevoegd. Qua uiterlijk leek het op een echte Technics maar dan van plastic. De Reloop bracht Michael in aanraking met de wereld van het samplen.

“Ik zat er helemaal in, eindeloos opzoek naar mooie sounds om mee te kunnen produceren. Een guy uit mijn buurt vertelde mij dat er in de stad een heuse audio bibliotheek bestond met een groot vinyl archief. We gingen erheen en zijn helemaal los gegaan: de grootste collectie Poolse Jazz hebben helemaal de moeder gesampled. Genoeg om een eigen album mee te maken”

Tijdens het produceren ontwikkelde Michael zijn eigen sound: een eclectische mix van jazzy loops met elektronische beats, hakkelende baslijnen en glitchy sound design. Zijn eerste release was een remix ‘Sc 12’ in 2005, het was een hele mooie toevalstreffer. “Een vriend stuurde mij een link door over een remix competitie van Ninja Tune. Uit meer dan 100 inzendingen werd mijn remix gekozen als winnaar. Ik houd niet van de term winnen in combinatie met muziek, maar was toch erg gevleid.” De daarop volgende 7”inch releases kende een onverwacht succes. Binnen een week werden er 40 exemplaren verkocht aan een grote jetset store in Tokio en de tweede single stond even op nummer 1 in de Juno Weekly Charts. “Zulke momenten tellen, dat andere mensen je muziek luisteren en waarderen.”

Door het succes van zijn producties kreeg Bontone het erg druk als DJ. Hij werd veel geboekt in clubs en op festivals. Hij weet nog goed dat tijdens een van de eerste boekingen de clubeigenaar hem kwam ophalen in de allerkleinste auto die je maar kunt voorstellen. Het was een grote puzzel, naast heel veel vinyl moesten er nog draaitafels en een mixer mee. Helemaal volgeladen, paste hij zelf nog maar net op de achterbank. Aangekomen op de locatie was de mixer spoorloos. Niet in de achterbak, niet op de passagiersstoel of achterbank. Toch stond hij even later gewoon te draaien, de loodzware mixer was de volledige rit meegereisd op het dak van de auto, een waar wonder!

Uiteindelijk verhuisde Michael naar London. Het was tijd voor nieuwe invloeden en ervaringen. In Polen had hij het gevoel muzikaal niet meer vooruit te komen. Toch viel het tegen. Het lukte niet goed om daar een plek te vinden en te aarden. Een jaar later vertrok hij naar Den Bosch. De stad waar hij eindelijk echt zijn draai heeft gevonden en zijn carrière als producer en DJ wil voortzetten.

“Tijdens Jazz in Duketown was ik ongelooflijk blij met dat Red Snapper kwam optreden. Ik ben groot fan van hun muziek. Vroeger luisterde ik voornamelijk hip hop, maar hun muziek veranderde dat en opende een compleet nieuwe wereld.”

Daily tracks

Waking up: Yoshinori Sunahara – Lovebeat (Nicola Conte Remix)

“Het is altijd fijn om wakker te worden met iets dat inspireert, iets dat je dag positief laat starten. Deze track doet voor mij precies dat. Hij staat op de verzamel LP ‘Break N’ Bossa Chapter 2’, uitgegeven in 1999 op het Duitse label Bungalow/Pool (BUNG 072).  Ik koos deze plaat omdat ik Yoshinori herkende van de te gekke band Denki Groove. Op een track staat een clipper’s discotheque break die ik super vind. Uiteindelijk ontdekte ik dat de Conte’s remix mijn volledige aandacht kreeg. Het origineel van die track staat op Yoshinori’s album ‘The Sound Of 70’s’, welke een jaar eerder verscheen. Nicola Conté bewerkte de originele bossa sample tot een hypnotiserende Braziliaanse downtempo break groove. Dankzij deze plaat opende voor mij de wereld van de Italiaanse jazz muziek.”

Get dressed: Buttering Trio – From the tree

“Ik ben niet echt een ochtend mens, dus houd ik mijn muziek rustig voor mijn dagelijkse ochtend ritueel.  Deze ochtend draaide ik mijn recente ontdekking ‘From the Tree’ van Buttering Trio. De band komt uit Israël maar is zeer breed, van elektronische beats tot neo-soul en doordrenkt met psychedelische invloeden. Het album is in drie verschillende studio’s opgenomen; Berlijn, London en Tel Aviv. Het raakt je ziel door de tribal ritmes en harmonieuze melodieën.”

Get going: Lord Julien – Tennis

“Tegen de middag komt er al wat meer tempo in de nummers die ik luister. ‘Tennis’ door Lord Julien bijvoorbeeld. Deze unieke kosmische synth tune is voortgekomen uit een interessante samenwerking tussen Lord Echo en Julien Dyne. De EP is gemaakt exclusief voor het boetieke Japanse label ‘Wonderful Noise’ en staat al een tijdje op mijn playlist. Het is leuk om te zien hoe anders een samenwerking kan uitpakken ten opzichte van het solo werk van beide artiesten.”

Get busy: Visti & Meyland – Yes Maam

“Deze track brengt me altijd meer in een alerte vibe. Hij is gemaakt door een Deens producer/dj duo en is een echte party starter. Er zit een sample in verwerkt van Ora Dell Graham’s “Little Girl, Little Girl”. Toen de originele versie van ‘Yes Maam’ uitgebacht werd kreeg het niet de aandacht die het verdiende en raakte in de vergetelheid. Pas nadat de remix uitgebracht werd op compilatie remix EP door Eskimo Records werd de track pas populair. Blijft een top plaat om te draaien!”

Get to sleep: Antena – Camino del sol (Todd Terje Remix)

“Een van mijn favoriete remixes om de dag mee af te sluiten. Todd Terje staat bekend om zijn wilde remixes maar deze is een van zijn meest gepolijste. De organische beat wordt helemaal ingepakt door het sferische en relaxte ‘Camino del Sol’ van Antena, een Belgisch/Frans trio. Een klein beetje omhoog getuned maar heel mooi aangekleed met verschillende percussieve lagen door Todd Terje. Deze track laat je helemaal wegdromen en zal er voor zorgen dat je de volgende dag zeer ontspannen wakker wordt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *