Maestro’s DJ Select | Episode 05: Darcy Doogan

[alert type=white]Mellowed is niet vies van hitsige plaatjes en verborgen muzikale juweeltjes, daarom om de week een speciale Mellowed podcast bomvol nieuwe en obscure muziek. Exclusieve sets door de favoriete DJ’s van Maestro’s Records, speciaal opgenomen voor Mellowed, om lekker het weekend in te luiden! En alsof dat nog niet tof genoeg is, vind je meer informatie over de tracks en DJ’s op deze pagina. Check your vinyl needs at Maestro’s Recordcafé[/alert]

Darcy Doogan

Eénvan zijn beste vrienden zien ‘scratchen’ met Hip-Hop platen. Meer was er niet nodig om de vinyl-verslaving van de toen 15-jarige Darcy Doogan te laten ontstaan. Vastberaden om zijn eigen collectie te starten, vertrekt hij de volgende dag naar Amsterdam. FatBeats en Waxwell Records krijgen de eer om de aanschaf van zijn eerste platen een feit te noemen. Een dure hobby is geboren en deze kent tot op de dag van vandaag geen grenzen.

Darcy koos in het begin vooral voor nieuwe Hip-Hop albums en EP’s. Pas na zijn eerste boeking als DJ begon het echte verzamelen en daarmee het ‘diggen’ naar Funk, Disco en Soul 12”s. Als hij geld had, kon hij niet wachten om naar Amsterdam te vertrekken. In de vroege ochtend struinde hij de markten af op zoek naar (tweedehands) vinyl. Later op de dag kwamen de platenzaken ook aan de beurt. Op de terugweg was de portemonnee leeg en de platentas gevuld.

“De drang naar “nieuw” vinyl neemt nog wel eens de overhand. Dit zijn vaak de exemplaren die stofhappen in mijn kast.”

In 2006 kreeg Darcy het idee om wat vaker plaatjes te draaien samen met een vriend. Café De Welvaart in Den Bosch, vrijdagavond; het leek de jongens een goede optie. De eigenaren, twee broers die zelf een verzameling van duizenden house- en disco-platen bezitten, gingen meteen akkoord. Er ontstond een hechte vriendschap waarin de liefde voor muziek en het delen van kennis centraal stond. Elke vrijdagavond sjouwde Darcy zijn vinyl naar de stad om met enthousiasme te draaien voor de bezoekers van De Welvaart. Binnen de kortste keren was hij op steeds meer plekken in Den Bosch te vinden als DJ. Toen hij later naar Amsterdam verhuisde, kon hij ook daar in no time aan de slag.

Echte ambities om DJ te worden heeft Darcy nooit gehad, hij wil gewoon plaatjes draaien. De emoties die muziek bij hem opwekt, deelt hij graag met anderen. Toch gaat zelf ‘diggen’ en het ontdekken van nieuwe muziek boven alles.

“Ik ben blij dat ik altijd ​open minded​ naar andere genres ben blijven luisteren. Mijn vinylcollectie is heel breed en zo blijft het verzamelen interessant.”

Tegenwoordig werkt Darcy bij Maestro’s Records. Zijn passie en brede muziekkennis zet hij in voor iedereen die van vinyl houdt en op zoek is naar iets nieuws. Met de platen die hij inkoopt, bouwt hij mee aan een uniek aanbod voor muziekliefhebbers. Naast het ‘diggen’ voor zichzelf, zoekt hij nu dus ook naar pareltjes voor anderen.

3 hand-picked tracks

[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”]

Bonga – Balumukeno
Label: Morabeza Records, 1972
Release date: 1972

“Het album waar deze track op staat, is opgenomen in Nederland. De artiest Bonga is gevlucht uit Angola voor de Portugese bezetters uit die tijd. De rauwheid en emotie zit diep verwikkeld in zijn muziek en vooral op deze plaat is dat te horen. Dat pakt mij meteen; die oprechtheid komt muzikaal hard aan en geeft betekenis aan de plaat.”

[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”true”]

[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”]

Marlena Shaw – Feel Like Making Love
Label: Blue note
Release date: 1975

“Een track die zo ontzettend vaak door andere artiesten gespeeld en gezongen is,waarvan ook veel toffe versies. Het origineel is geschreven door Eugene McDaniels en als eerste opgenomen door Roberta Flack. De versie van Marlena Shaw vind ik de laatste tijd heel lekker klinken, er zit een mooie sterke opbouw in haar track.”

[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”true”]

[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”]

Darondo – Gemme some
Label: BGP Records
Release date: 2011

“Darondo is badass! Een echte hustler, business minded en multi-talent tijdens de 60’s en 70’s. De groove die in zijn muziek zit, vind ik echt uniek. Het zat in Darondo zelf als persoon en dat bracht hij strak naar buiten in zijn tunes. Na wat opnames en single releases, is hij andere dingen gaan doen, altijd bezig met van alles en nog wat. Wat hij muzikaal ‘zomaar even’ tussendoor heeft gedaan, blijft gruwelijk.”

[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”true”]

[/lgc_column]
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *