Maestro’s DJ Select | Episode 01: Cinqo Domingo

Cinqo Domingo
[alert type=white]Mellowed is niet vies van hitsige plaatjes en verborgen muzikale juweeltjes, daarom om de week een speciale Mellowed podcast bomvol nieuwe en obscure muziek. Exclusieve sets door de favoriete DJ’s van Maestro’s Records, speciaal opgenomen voor Mellowed, om lekker het weekend in te luiden! En alsof dat nog niet tof genoeg is, vind je meer informatie over de tracks en DJ’s op deze pagina. Check your vinyl needs at Maestro’s Recordcafé[/alert]

Cinqo Domingo

Neem twee draaitafels, twee gasten uit Amsterdam en een flinke dosis funk & soul en je hebt Cinqo Domingo. Een DJ duo bestaande uit Dennis Hollander & Bart Vermeulen. Cinqo Domingo bestaat nu bijna een jaar; een mooi moment om meer te weten te komen over deze doorgewinterde collectors.

“Dansbare grooves zijn ‘key’ bij typische Cinqo Domingo sets, niet echt te vangen in een bepaalt genre dus.”

Bart en Dennis hebben nagenoeg identieke muzikale achtergronden. Vanuit thuis kregen ze de oude Motown en soul jams mee. Daarna ging de weg verder via de hip hop snares van a Tribe Called Quest tot zij al slingerend terecht kwamen bij DJ’s als Theo Parrish, MCDE en Sadar Bahar. Deze levende legendes waren voor beide heren de motivatie om dieper het vinyl in te duiken. Het bezoeken van platenzaken bleek een effectieve manier om snel in aanraking te komen met nieuwe tracks en muziekstijlen waar ze anders nooit van gehoord hadden. De onverzadigbare zoektocht naar onbekende pareltjes was geboren.

“Als je vinyl gaat verzamelen en in platenzaken komt, kom je makkelijker in aanraking met muziek uit verschillende landen en stijlen. Vanaf hier is voor ons het diggen begonnen. De zoektocht en het vinden van die ene onbekende, obscure, maar oh zo goede plaat en daar het publiek los op zien gaan. Daar doen we het voor.”

De sound van Cinqo Domingo kenmerkt zich door dansbare muziek uit alle hoeken van de wereld: 70’s & 80’s funk, soul, disco, boogie & tropical music. Na één jaar samendraaien blijkt meeslepende soul en funk het fundament voor deze DJ’s.  Zij beschouwen al hun platen als individuele tools om het publiek te sturen. Een electrotrack en een jazzplaat zou volgens de meeste DJ’s niet achter elkaar passen. Bart en Dennis denken hier echter anders over; “Wanneer je dit op het juiste moment weet te brengen zorgt dit juist voor veel verassing en een perfect moment van extase”. Het maakt de sets van deze gasten in ieder geval nooit saai of eentonig en elke gig is weer een nieuwe muzikale beleving!

Deze exclusieve set van Cinqo Domingo voor onze Mellowed podcast is opgenomen met de E&S DJR400, hun favoriete mixer bij gigs. De DJR400 is een rotary mixer, in plaats van faders zitten er grote ronde draaiknoppen op om de muziek mee te mixen. De mixer is handgemaakt door Jerome Barbé in Parijs en het geluid dat hij produceert is ongeëvenaard. Zeker in combinatie met vinyl.

“Niet voor niets is de DJR400 de favoriet bij dj’s als Joe Claussell, Kerri Chandler en Ge-ology.”

Het idee dat draaiknoppen beter geschikt zouden zijn voor het draaien van funk en soul, ontstond al bij DJ’s in de jaren 70. De veel veranderende tempo’s van deze live ingespeelde nummers, konden op deze manier veel subtieler en soepeler aan elkaar gedraaid worden.

Uiteraard draait Cinqo Domingo op twee Technics SL-1200 draaitafels. Deze betrouwbare japanners zijn decennia lang de clubstandaard en dat is natuurlijk niet voor niets. Als favoriet element kiezen ze de Shure Whitelabel met naald voor een heerlijk strak laag, heldere midden en hoge tonen zonder dat deze schel of overheersend worden. De tracking van deze naald zorgt ervoor dat een plaat zelden overslaat, daarnaast gaan ze ook nog eens erg lang mee. Voor deze jongens dus een ‘no brainer’!

“In november hebben we de avond mogen openen voor Red Greg & Darryn Jones in Disco Dolly Amsterdam. Dit was een epische avond, beide dj’s zijn in onze ogen levende legendes. Ze hebben een geniale sound en zijn dan ook grote voorbeelden voor ons.” 

3 hand-picked tracks

[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”100″ mobile_grid=”100″ last=”false”]

Dizzy K – Saturday night
Label: EMI
Release date: 1982

“Voor ons is dit één van de beste Nigeriaanse boogie platen, omdat het eigenlijk alles bevat wat dit genre zo goed maakt; de keiharde snare waardoor deze plaat perfect klinkt op een goed geluidssysteem, vroeg jaren-80 rap, overgoten met een electro sausje.”

 

 

 

[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”100″ mobile_grid=”100″ last=”true”][/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”100″ mobile_grid=”100″ last=”false”]

John Gibbs – Trinidad
Label: Jumbo Caribbean Disco
Release date: 1978

“Een van onze ‘Cruiseboot klassiekers’. Naast dat het gewoon een ontzettend goede plaat is, is ook het verhaal hoe we de plaat hebben gevonden grappig. Dennis was op zoek naar platen in New York en vond per toeval een winkel gespeculeerd in Afrikaanse platen op een plek in Brooklyn waar hij als blanke Europese jongen nogal opviel.”

Dennis: “Drie uur later had ik geen geld meer, maar wel voor honderden euro aan vinyl in plastic tasjes, waarmee ik ondanks het afraden van de eigenaren, dus verplicht de metro mee in moest. Zo viel ik natuurlijk nog meer op en ik was dan ook best opgelucht toen we na 20 minuten eindelijk een ‘nettere’ wijk binnenreden.”[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”true”][/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”100″ mobile_grid=”100″ last=”false”]

Instant Funk – I Got My Mind Made Up
Label: Salsoul records
Release date: 1978

“Dit is één van de eerste platen die we hebben gekocht. Nadat deze plaat als R&B nummer eind jaren 70 een aantal weken op nummer 1 in de populaire hitlijsten heeft gestaan, is het onder de handen van producers Bunny Sigler en Bob Blank getransformeerd in een disco plaat voor de clubs.

Zo was het één van de favoriete platen van Larry Levan in de fameuze Paradise Garage. De eindeloze groove die langzaam opbouwt naar een kort extase moment, de vrouwenstem die ‘say what?’ roept, maakt het voor ons een disco plaat zoals disco bedoelt is. De andere producties is van Bunny Sigler en Bob Blank zijn trouwens ook de moeite waard om te beluisteren.”[/lgc_column] [lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”100″ mobile_grid=”100″ last=”true”]Cinqo Domingo[/lgc_column]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *