Hét medicijn tegen die irritante piep na een feestje

irritante piep

Op feesten wordt er gesmeten met decibellen en de bass dreunt erop los. Die avond vind je het helemaal de leven en maak je jezelf nergens druk om. De volgende dag is het allemaal wat minder rooskleurig. Had je toch maar geluisterd en oordoppen ingedaan. Goed, het kwaad is al geschied en je hebt last van een irritante piep of suis in je oren. Je bent niet de enige. Die piep of suis gaat bij 1 op de 10 jongeren onder de 25 nooit meer weg. Blijvende gehoorschade is het gevolg, also known as tinnitus.

Piep piep, hoera!

Stop met piepen, want er is goed nieuws! Een Amerikaans team van wetenschappers hebben namelijk dé oplossing gevonden. Zij blokkeerden een bepaald molecuul, waardoor de vervelende piep niet langer werd gestimuleerd. Het team is hoopvol en denkt dat het resultaat leidt tot een pil om suizen, piepen en andere gehoorverliesaandoeningen te bestrijden. Nu willen wij dit feest niet direct verpesten, maar tot nu toe is het onderzoek alleen toegepast op muizen. Het is te hopen dat het resultaat dezelfde werking heeft op ons.

Tumornecro-wattes?

Voor de échte geïnteresseerde hebben we iets meer lading bij het nieuws. Tinnitus wordt veroorzaakt door tumornecrosefactor-alfa. Een vrij lange benaming, dus wij korten het liever af tot TNF-A. Dit molecuul schijnt de communicatie tussen neuronen te verstoren. Bij alles wat er in de hersenen gebeurt draait het juist om de communicatie tussen de neuronen onderling. Conclusie van een niet-deskundige: niet best die verstoring! De muizen werden twee uur blootgesteld aan hard geluid, maar door het molecuul te blokkeren ontwikkelde er geen piep of ruis.

Snap je er nog steeds geen *piep* van dan kan je ons altijd bellen voor vragen. Geen gehoor? Spreek dan even een bericht in na de piep.

irritante piep
Foto: Andy Art
Source :
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *