Mentaal gezond de feestdagen doorkomen | Mindful Monday #7

Mentaal

Nu vinden veel mensen de feestdagen gezellig, maar kan mentaal ook best zwaar zijn. We proberen constant sociaal te zijn, gezellig te doen op familiebijeenkomsten en krampachtig de beste kerst ooit te hebben.  We voelen vaak een druk om leuk te doen en de perfecte familie te spelen, terwijl je daar misschien helemaal geen zin in hebt. En dat is helemaal oké.

In deze periode is het belangrijker dan ooit om goed in je vel te zitten. Wij helpen je om mentaal gezond de donkere dagen door te komen.

Be positive

Nu we weten dat de feestdagen stressvol kunnen zijn, is het belangrijk dat je hier niet tegenop gaat zien. Probeer je erop in te stellen dat je vrolijk zal zijn tijdens deze dagen. Zo verminder je de kans dat je ook daadwerkelijk gestresst raakt. Denk aan de leuke dingen die komen gaan. Heb je die niet? Dat kan, dan organiseer je toch zelf gewoon iets. Zeg maar dag tegen negativiteit!

Familietradities

De feestdagen draait natuurlijk vaak om familie, maar bedenk van te voren of deze je bijeenkomsten je troosten of juist uitdagen. Wanneer jullie een dierbare zijn verloren, kan het erg lastig zijn om jullie tradities voort te zetten. Dit kan ervoor zorgen dat je blijft hangen in het verdriet wat jullie hebben. Ga na of jullie troost kunnen vinden in deze tradities en in elkaar.

Aan de andere kant kunnen jullie jezelf ook uitdagen door nieuwe tradities te creëren. Onthoud wel dat er geen goed of fout is, doe vooral wat goed voelt voor jullie.

Tijd met familie

As said, met de feestdagen hebben we vaak het gevoel dat we tijdens de feestdagen verplicht een aantal dagen met elkaar opgescheept moeten zitten. Je volwassen broer voelt ineens weer als dat irritante mannetje van vroeger en je moeder zit weer over je outfit te zeiken: “Had je niet iets netjes aan kunnen doen”.

De oplossing? Het klinkt misschien taai, maar verminder gewoon de tijd met de fam. Plan bijvoorbeeld maar één dag met familie in plaats van kerstavond, eerste én tweede kerstdag. Plan tussendoor andere dingen, zoals spelletjes doen met vrienden een boek lezen of duik lekker de sportschool in. Zo heb je meer rust en hou je het gezellig.

Mentaal-2
Credits: Paola Chaaya

Stel grenzen

Mentale gezondheid draait om grenzen stellen. Bedenkt dus van tevoren goed waar je het wel en niet wil hebben met je familie. Heb je ruzie met je vader gehad, maar is dit nog niet uitgesproken? Dan doe je er goed aan om dit op voorhand te doen.

Komt er toch een gespreksonderwerp aan bod waar je niet op zit te wachten. Zeg gewoon dat je het daar niet over wilt hebben.

Voor jezelf zorgen

Misschien wel het allerbelangrijkste tijdens de feestdagen: goed voor jezelf zorgen. Denk aan goed slapen, gezond eten (soms lastig met kerst) en veel water drinken. Focus op zaken die jou vrolijk maken. Wordt jij vrolijk van schaatsen op de ijsbaan om vervolgens aan de glühwein te schieten? Go for it, laat je vooral niet tegenhouden door anderen.

Acceptatie

Sommige dingen moet je accepteren zoals ze zijn. Misschien heb jij gewoon niet zo’n chille familie. Ondanks dat dit kut is, kan je ook gewoon op zoek gaan naar mensen waarmee je deze periode wél kan vieren. Verzamel mensen om je heen waar jij blij van wordt. Die kater die volgt kom je vanzelf ook wel overheen;)

Mentaal
Credits: Tought Catalog