Middagdutje: hét recept voor een lang en gezond leven

Middagdutje-1

Waar de norm van acht uur slaap per nacht vandaan komt weten we niet. Wél zien we het als een soort vuistregel. Niet dat we het de acht uur slaap ooit halen, want er zijn teveel leuke dingen die ‘s avonds en in de nacht plaatsvinden en waar we volgens onszelf bij MOETEN zijn.

Acht uur slaap is een ideaal van de maatschappij, maar waarom eigenlijk? Een recent onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de zogeheten bifasische slaap, waarbij je een ‘nachtslaap’ hebt, aangevuld met een middagdutje, beter is voor de mens.

Bifasische slaap

Bifasisch slapen gaat way back en lijk historisch gezien onze voorkeurvorm van nachtrust te zijn. Tot in de 19de eeuw sliepen West-Europeanen in twee blokken. Ze gingen vroeg naar bed, om vervolgens ‘s nachts wakker te worden om bij elkaar op bezoek te gaan, musiceren en lezen, en het was volgens literatuur ook het beste moment om van bil te gaan. Daarna gingen ze weer tukken. Ze noemde dit vroeger ook echt de eerste en de tweede slaap.

Die bifafische slaap zou hét patroon zijn dat de natuur ooit voor ons in gedachten had. Maar door de modernisering van de maatschappij, de gloeilamp, achturige werkdag en het blauwe licht van gsm’s en iPads, is dit patroon verloren gegaan. Monofasisch slapen – één blok van zeven tot acht uur slapen – komt haast alleen voor in ontwikkelde en geïndustrialiseerde landen voor.

Middagdutje

Volgens Hersenwetenschapper en slaapexpert Matthew Walker is een bifafische slaap – een nachtblok en een middagdutje – hét recept voor een lang en gezond leven. “De gemeenschappen van middagslapers worden niet voor niets omschreven als ‘de plaatsen waar mensen vergeten te sterven’. In steden waar de siësta werd afgeschaft onder druk van de modernisering, kwamen na enkele jaren meer hart- en vaatziektes voor. In kleine enclaves van Griekenland waar de siësta in ere gehouden wordt, zoals het eiland Ikaria, is de kans dat mannen de negentig bereiken vier keer groter dan in de VS.”

Tegenstand

Het mooie aan ons lichaam is dat het zich makkelijk kan aanpassen en veel kunnen aanleren. Toch zijn er tig wetenschapper die zweren bij de monofasische slaap. Volgens hen móet je brein de volledige slaapcyclus, met inslapen, lichte slaap, diepe slaap en rem-slaap doorlopen. Doe je dit niet, dan voorspellen zij een ontregelen van de stofwisseling, een op hol geslagen hormonaal systeem en vermoedelijk blijvende slaapstoornissen.

Slaap is heilig en goed voor je gezondheid, maar niet iedereen heeft er evenveel voor nodig. Zorg dat je er ‘genoeg’ van krijgt. Hoeveel dat is, is per persoon verschillend.

Middagdutje
Credits: Tonny Tran