Burned-out: ervaar jij ook symptomen? | Mindful Monday #1

Burn-out
[alert type=white]Het is weer maandag. De chaos kan weer beginnen. Dichtgeknepen oogjes, een grote heimwee naar de twee kortst durende dagen van de week en een gezonde tegenzin voor de week die je te komen staat. Op deze gevreesde dag is het nog steeds erg belangrijk om aan jezelf te blijven denken. Wij zouden Mellowed niet zijn als we jou daar niet bij zouden helpen. Op Mindful Monday reflecteren wij met jou op je state of mind.[/alert]

Voel jij jezelf wel eens alsof je aan het balanceren bent op een smalle balk, met aan ieder ledemaat kilo’s wiebelende gewichten? En dat je leraar marketing of je gefrustreerde baas dan naast die balk staat en bakstenen naar je gooit, terwijl je vrienden Instastories van je zwetende kop posten? Dan ben je niet de enige. We leven namelijk in de prestatiegeneratie en dat betekent dat de druk om te presteren momenteel hoger ligt dan ooit. Niet zonder gevolgen: volgens het CBS kampt meer dan driekwart van de jongeren tussen de 18 en 34 jaar met burn-out klachten. Laten we het daar vandaag eens over hebben. 

Hoe de burn-out een steeds groter deel uitmaakt van onze maatschappij

Een bijbaan waar jij je voor een tientje per uur helemaal de pleuris in werkt. Daarnaast 32 deadlines van je opleiding in één week omdat je ongeveer een  jaar achterloopt op de feiten. Je IG feed een beetje fleekend houden, niemand negeren op WhatsApp en dan nog tijd proberen vrij maken om liters bier in je nek te gieten met je vrienden. Minimaal één keer in de maand op en neer naar je ouders om het ideale kleinkind uit te hangen bij je opa en oma over de vloer. En naast dit alles er ook nog presentabel uitzien en zo af en toe op date gaan om te voorkomen dat je een ouwe vrijster wordt. Het valt niet mee om bij te blijven met alles.

Prestatiegeneratie

We leven in de prestatiegeneratie en de druk op studenten is hoger dan ooit. Dat geldt ook voor het aantal burn-outs. Volgens een recent onderzoek van Metro overweegt zo’n 75% van alle jongeren om naar een psycholoog te gaan. Het blijkt dat ongeveer 100.000 Nederlanders onder de 35 jaar al he-le-maal opgebrand zijn voordat hun echte leven ook nog maar begonnen is. Veel voorkomende klachten onder deze jongeren zijn de behoefte om eeuwig perfect te zijn op alle fronten, onzekerheid, een te hoge druk vanuit werk, school of stage omdat ‘voor mij nog tien anderen’ en daarnaast de eindeloze keuzestress.

Klachten

Bijna de helft van de mensen die burn-out klachten ervaren, geeft daarnaast aan daadwerkelijke psychische of fysieke klachten te ervaren. De meest voorkomende klachten zijn slecht slapen, piekeren, sombere gevoelens en problemen met eten. 80% van alle mensen die klachten ervaren geeft aan al langer dan twee maanden met deze klachten rond te lopen. Daarnaast is gebleken dat veel mensen die deze klachten ervaren er weinig tot niet over praten. Het gevolg is dat het totaal niet voelbaar is dat 3/4e van onze maatschappij met dezelfde klachten loopt. Geen enkele reden om jezelf er opgelaten over te voelen dus, want kennelijk is die shit bloedjenormaal. Sterker nog: je behoort tot een meerderheid die het slachtoffer is van een overvolle maatschappij. 

burn-out
Credits: Arthur Savary