Minister Grapperhaus wil minder festivals

Grapperhaus
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid pleit voor minder festivals in Nederland in zijn strijd tegen drugscriminaliteit. Volgens Grapperhaus kan de politie het grote aantal festivals niet aan, zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Grapperhaus

Het aantal festivals hoeft niet perse minder volgens de minister, maar de festivals met drugsgebruik moeten wel minder. In Nederland zijn er jaarlijks ruim 1000 festivals te vinden. Om alle bezoeker die hierheen gaan te controleren op drugs is gekkenwerk, volgens Grapperhaus.Ā “De afspraak is: als je op een festival met een gebruikershoeveelheid wordt aangetroffen, dan kom je niet binnen. Is het meer dan deze hoeveelheid, dan moet je mee met de politie. Als dat wordt gehandhaafd, levert dat tenminste wat op.”

Stigmatiserend

Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands, zegt dat het niet aan de festivals, maar aan de drugslabs ligt. “Zij zijn de bron, dus Grapperhaus zou hen aan moeten pakken. Het is makkelijk om een maatschappelijk probleem af te schuiven op de festivals, maar de oorzaak ligtĀ ergens anders. Er wordt heel veel geld mee verdiend en het produceren en dealen gebeurt nog steeds, vooral omdat er aan handhaving ontbreekt.”

Ook festivalorganisator Mojo reageert verbolgen op de woorden van Grapperhaus. “Het is wel heel erg kort door de bocht om het drugsprobleem bij de festivals te leggen”, reageert een woordvoerster, die meent dat drugsgebruik overal is. “Ga de stad in, kijk eens wat daar allemaal gebeurt. Het is wel erg stigmatiserend om nu de festivals aan te pakken.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *