Muziek luisteren helpt tegen ‘coronablues’

Hear
// 14 april 2020
Muziek-1
Credits: Eric Nopanen

Het moraal is in deze tijd niet wat het altijd geweest is. We worden door de maatregelen van de overheid en het RIVM uit onze normale schwung gehaald en ook ik merk dat ik mezelf sneller dan ooit irriteer aan dingen of mensen. Nu is deze ‘coronablues’ natuurlijk niet het ergste wat je op dit moment kunt hebben, maar leuk is anders.

Nu heeft het Britse Academy Of Sound Therapy een onderzoek naar buiten gebracht waaruit blijkt dat 88% van de ondervraagden positieven gevolgen ervaart door het luisteren naar muziek. En er is ook nog een handleiding voor ook!

Muziek tegen de ‘coronablues’

Ontspanning

De beste muziek om op te ontspannen heeft een laag tempo, simpele melodie en géén lyrics. Je haalt er het meeste profijt uit als je hier 13 minuten naar luistert. De onderzoeksresultaten laten zien dat 79% van de ondervraagden minder last van spierspanning had, 84% minder negatieve gedachten had en 82% beter kon slapen die nacht.

Dus de volgende keer dat je in de stress zit of de muren op je afkomen in de zelfisolatie: neem een break van dertien minuten.

Focus

Krijg je niks gedaan door de ellendige quarantaine waarin we zitten, maar moet je je eigenlijk wel focussen voor je werk of studie? Dan is die 13 minuten ook de optimale luistertijd voor een extra dosis concentratie.

Daarnaast kan dit klein kwartiertje je ook helpen om door ene klein dipje heen te komen. De juiste muziek zorgt ervoor dat je weer met beide voeten op de grond belandt en je jezelf minder overweldigd voelt door alles wat er gaande is.

Geluk

Vind je 13 minuten te lang? Dan kun je het eens proberen met negen. Dit zou zorgen voor een extra dosis blijheid, wat we op dit moment allemaal wel kunnen gebruiken. Muziek dat zich hier perfect voor leent heeft een lekker ritme, hoog tempo en ‘happy’ songteksten. Hierdoor krijg je een hoger energieniveau, een gelukkiger gevoel en het idee dat je meer controle hebt over de situatie. Wie wil dat nou niet?

muziek

Credits: The British Academy Of Sound Therapy

Categories
Hear