Toonaangevende nachtclub De School sluit haar deuren

De School-1

Het Nederlandse nachtleven verkeert in zwaar weer. Veel nachtclubs proberen hun hoofd boven water te houden in deze barre tijden van corona, maar dat lukt niet overal. Ook voor de toonaangevende nachtclub De School sluit het doek.

Sinds de club halverwege maart vanwege het coronavirus hun deuren moesten sluiten, komt er geen omzet meer binnen. Daarnaast is een verzoek tot verlaging van de huur van het voormalige LTS-schoolgebouw door de gemeente Amsterdam niet gehonoreerd. Wel maakte de club gebruik van de looncompensatieregeling van de overheid. Hierdoor vingen ze toch nog maandelijks bijna 80 duizend euro om de salarissen van het personeel door te blijven betalen. Maar uiteindelijk is dit dus niet genoeg om de club open te houden.

Kritiek

Ook lag de nachtclub begin juni onder vuur in het antiracismedebat. De School werd verweten geen statement tegen racisme te maken na de tragische dood van George Floyd. Wereldwijd ontstonden er protesten, veel bedrijven en organisaties spraken hun steun uit voor de Black lives matter-beweging. Maar op de sociale media van De School bleef het stil. Het werd ze ook kwalijk genomen dat een té groot deel van de betrokkenen en de organisatie wit is.

Exclusiviteit

De School staat voor exclusiviteit. Je werd niet altijd binnen gelaten en binnen fotograferen was ten strengste verboden. De nachtclub deed een beetje Berlijn-achtig aan en lange wachtrijen aan de deur waren geen uitzondering. Maar dit was dan ook hun kracht een maakte het de progressieve club waar ze bekend voor stonden.

End of an era

“Met pijn in ons hart hebben we deze beslissing moeten maken en we willen iedereen bedanken die deze club heeft gemaakt tot wat het is geworden.” Dit bracht de directie van De School in een emotioneel persbericht naar buiten. Volgens DJ Mag was De School zelfs de beste club van Nederland. De sluiting van de club is dan ook een einde van een tijdperk, waar ook Mellowed veel herinneringen aan heeft.