Dit zijn de nadelen van knap zijn

knap
Het is maandagochtend en je gezicht zit na een weekend Ploegendienst of Amsterdam Open Air waarschijnlijk nog niet helemaal in de plooi. Good for you! Want hoewel aantrekkelijk zijn hip en cool is en we er alles aan doen om goed voor de dag te komen, heeft knap zijn volgens Amerikaanse psychologen een aantal onverwachte schaduwzijdes. Een ongekend aantrekkingsvermogen wordt ook wel een vloek als een zegen genoemd. Soms is hebben van een perfect symmetrisch gezicht en een goddelijk lichaam gewoon kut. In die situaties is het gewoon maar beter om er ‘gewoon’ uit te zien.

My eyes!

Psychologen van de Universiteit van North Carolina zeggen dat schoonheid verblindt. “Wanneer we zien dat iemand een aantal goede fysieke eigenschappen heeft, associeert ons onderbewustzijn dat het individu op andere vlakken ook gezegend is.” Want wat mooi is zal wel goed zijn, Toch? Het is zelfs zo erg dat knappe mensen zich in een bubbel bevinden. Onderzoek bevestigt deze bubbel. “Uit data blijkt dat knappe studenten eerder door hun leraren als competent en intelligent worden gezien, iets wat zich manifesteerde in de cijfers die hen werd toegekend.”

Inflatie-effect

Dan is er ook nog het inflatie-effect op de bubbel. “Er is een cumulatief effect. Je krijgt meer zelfvertrouwen, hebt een positieve instelling en meer mogelijkheden om je capaciteiten te laten zien.”. Dit effect vind voornamelijk plaats op de werkvloer, waar knappe mensen over het algemeen meer verdienen – tussen de 10% en 15% meer – en eerder promotie maken dan mensen die als minder aantrekkelijk worden beschouwd.  “Knappe mensen worden hun hele carrière bevoordeeld,” aldus de wetenschappers. Ook in de rechtbank is het vaak zo dat aantrekkelijke verdachten vaak minder zware straffen krijgen en dat knappe advocaten een grotere kans hebben om hun zaak te winnen.  God damn Harvey Specter. 

Knap-1
Source: Suits

Nadelen van knap zijn

Toch zijn er ook uitzonderingen en zijn er genoeg situaties waarin knap zijn je niet zal helpen, of zelf averechts werkt. Knappe mannen worden over het algemeen gezien als betere leiders, bij vrouwen geldt het tegenovergestelde. Mooie vrouwen – hoe competent ze ook zijn- worden minder snel aangenomen voor autoriteitsposities.

En dan heb je natuurlijk het nare fenomeen dat ‘jaloezie’ heet. Uit onderzoek naar sollicitatiegesprekken blijkt dat wanneer je wordt ondervraagd door iemand van hetzelfde geslacht, ze minder snel geneigd zijn om je aan te nemen als ze vinden dat je aantrekkelijker bent dan zijzelf.

Als het op pijnbehandeling aankomt, zorgen dokters minder goed voor aantrekkelijke mensen.

Een studie uit 1975 toonde aan dat mensen de neiging hebben om meer afstand te houden van knappe vrouwen op het trottoir. Aantrekelijkheid kan meer macht geven over ruimte, maar tegelijkertijd het gevoel geven dat diegene niet gemakkelijk benaderbaar is. Onlangs werd dit bevestigd door datingsite OKCupid, die concludeerde dat de mensen met de mooiste foto’s op hun profiel minder vaak een date vonden dat degene met grappige en minder perfecte foto’s. De gebruikers zouden zich geïntimideerd voelen en daardoor minder makkelijk contact zoeken.

Conclusie

Het loont dus niet altijd om knap te zijn, maar over het algemeen zien we het als een voordeel. Toch zijn onze opvattingen over schoonheid slechts oppervlakkig en niet geworteld in onze biologie. Tot slot benadrukken de onderzoekers dat een té grote focus op je uiterlijk tot onnodige stress kan leiden. Zelfs voor de Brad Pitts en Meghan Markles onder ons. Een knap koppie kan een verdorven personaliteit trouwens niet compenseren. Dussss, mocht je jezelf soms benadeeld voelen, kun je het altijd toeschuiven op het feit dat je woest aantrekkelijk bent. Dat doe ik tenminste altijd.

knap-2
Foto: Umberto Shaw
Source :
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *