Met deze test kun je kijken of er drugs in je drankje is gedaan

Nothing in my Glass-1

‘Nothing in my Glass’, studentenbedrijf van de Hogeschool Zeeland University of Applied Sciences, wil een steentje bijdragen aan de veiligheid van feestgangers wanneer kroegen en clubs weer hun deuren openen en festivals weer plaats mogen vinden. Het bedrijf brengt binnenkort een drugstest op de markt waarbij je zelf kunt testen of er stiekem drugs in je drankje is gedaan.

“We hebben een soort visitekaartje gemaakt met daarop twee keer twee drugstesten”, vertelt de directeur van de studentcompany, Daniëlle Lambrechts. “Je kunt door een druppel van je drankje op het kaartje te doen, je drankje testen op GHB en op ketamine, de twee meest voorkomende drugssoorten bij het uitgaan en drogeren.”

Nothing in my Glass

Het idee voor ‘Nothing in my Glass’ komt van Daniëlle zelf.  Zij heeft het namelijk zelf meegemaakt dat iemand in haar omgeving gedrogeerd werd. “Een vriendin van mij is wel eens door haar ex-vriendje gedrogeerd tijdens het uitgaan. Ik vond dat zo erg”, vertelt ze. “En we konden er toen niets aan doen.”

Onderzoek

Danielle besloot samen met collega-studenten marktonderzoek te doen om te kijken of drogeren tijdens het uitgaan vaker voorkomt in Zeeland.

“De politie houdt dat soort cijfers niet bij namelijk. Het is moeilijk uit te zoeken of iemand zelf drugs heeft genomen en sinds wanneer het in je bloed zit”, vertelt Danielle

Politie Zeeland-West-Brabant beaamt dat. “Een melding van drogeren kan vallen onder allerlei andere meldingen zoals ‘onwel worden’ of ‘seksueel misbruik’, wat uiteraard niet betekent dat er geen meldingen van drogeren bij ons zijn binnengekomen. Een echt beeld is er vanuit Zeeland dus niet te schetsen.”

Uit de enquête die ze hebben rondgestuurd blijkt dat 1 op de 5 geënquêteerden denkt wel eens ongewild drugs in zijn of haar drankje te hebben gehad. ”Dat is toch best wel veel en ik ben blij dat we daar vanuit onze company misschien iets aan kunnen doen.”

Hoop voor de toekomst

De studenten achter ‘Nothing in my Glass’ zetten met hun bedrijfje vooral in op de toekomst, in de hoop dat cafés en discotheken straks weer opengaan. “Een precieze datum voor de start van de verkoop hebben we daarom nog niet”, vertelt Daniëlle. “Maar we willen wel gauw beginnen.”

Nothing in my Glass-2
Credits: Jakayla Toney