Onderzoek: vrouwen vinden zichzelf onterecht onaantrekkelijk

aantrekkelijk

Vrouwen, ben eens eerlijk. Is er ooit een moment dat je simpelweg tevreden bent met jezelf? Of kan er altijd wel iets beter, knapper of slanker? Grote kans dat dat laatste voor velen het antwoord is. Maar ladies, we komen met goed nieuws! Waarschijnlijk klopt dit zelfbeeld namelijk helemaal niet. Je bent en vindt jezelf knapper dan je denkt, alleen weet je dat zelf nog niet! Dit is waarom vrouwen zichzelf niet aantrekkelijk vinden én waarom dit onterecht is.

Onderzoek wijst uit dat vrouwen zichzelf onterecht niet aantrekkelijk vinden

Huh, wat? Ja je hoort het goed. Vrouwen vinden zichzelf onterecht niet mooi of aantrekkelijk. Wat een vrouw van een lichaam vindt, hangt namelijk af of dit lijf van haarzelf of van iemand anders is. Ook al is het dus precies hetzelfde lichaam. Snap je het nog..? We leggen het uit:

Andermans lichaam is in de ogen van een vrouw mooier

De slimmerds van vandaag komen van de Universiteit van Barcelona. Daar deden zij research naar het zelfbeeld van mannen en vrouwen. Voor het onderzoek maakten zij van een groep van beide geslachten verschillende virtuele 3D lichamen of avatars. De onderzoekers maakten van elk proefkonijn een lichaam van het beeld dat zij van zichzelf hadden, eentje van hun ideale lichaam én een van de werkelijke afmetingen van hun lichaam. Alle virtuele lijven hadden hetzelfde stakke zwarte pakkie aan.

aantrekkelijk
Credits: Siora Photography

Wat bleek: de avatar van hoe vrouwen dachten dat ze eruit zagen, waren dikker dan hun daadwerkelijke lijf. De zelfbeelden van de mannen waren daarentegen redelijk realistisch. Maar, er is meer.

Vrouwen zijn tevredener over hun lichaam dan ze denken

Vervolgens begon het tweede deel van het onderzoek. Hier bekeken de proefpersonen de 3D-lichamen via een virtuele wereld. De ene keer bekeken zij dan de lijven alsof het hun eigen lichaam was, en de andere keer bekeken ze het vanaf het persectief van een buitenstaander. Dus hoe anderen het zien. De proefkonijntjes moesten toen de virtuele lichamen beoordelen op hoe aantrekkelijk ze deze vonden.

Hieruit bleek dat vrouwen, wanneer zij als buitenstaander naar een avatar van hun eigen lichaam keken, ze deze aantrekkelijker vonden dan wanneer het uit eigen perspectief was. Dit, terwijl het over precies hetzelfde lichaam ging. Bij mannen was hier geen verschil in te zien.

Conclusie: vrouwen zijn tevredener met het lichaam dat ze dagelijks in de spiegel zien, dan ze eigenlijk zelf doorhebben. Ze vinden zichzelf onterecht onaantrekkelijk, terwijl ze hetzelfde lichaam bij een ander wél mooi zouden vinden. Dus dames, luister goed: you look amazing!

aantrekklijk
Credits: kevin laminto