De oorsprong van: House muziek

House
[alert type=white]In ‘De oorsprong van’ nemen we een duik in verschillende muziekgenres uit de rijke clubgeschiedenis waar onze wereld mee gezegend is. Het zijn namelijk de bouwstenen waar de moderne club- en festivalmuziek is op gebaseerd en heeft een enorme impact gehad op verschillende generaties.

 

Vandaag nemen we het genre ‘house’ onder de loep.[/alert]

Vorige keer: Techno

Als een je aan de jaren tachtig denkt, zeg je automatisch house. Elektronische muziek met een stevige beat en opzwepende baslijnen. Het is moeilijk voor te stellen wat er nu in clubs zou worden gedraaid als house nooit het levenslicht had gezien. De oorsprong van het genre ligt in de legendarische underground club Warehouse in Chicago. Tot op de dag van vandaag bloeit house tussen verschillende generaties en over de hele wereld. Het verhaal van house is er eentje die je moet kennen voordat je de dansvloer op glijdt.

De oorspong van house muziek

Frankie Knuckles

House muziek is een tijd lang gewoon alles wat DJ Frankie Knuckles eind jaren zeventig op zijn draaitafels legt in club Warehouse in Chicago. Maar eerlijk gezegd is wat Frankie daar in het begin draait nog gewoon disco. Maar dat genre verliest in de jaren tachtig razendsnel aan populariteit – met als gevolg dat er geen nieuwe discoplaten meer worden uitgebracht.

Om die reden beginnen Frankie en andere DJ’s uit de uitgaansscene zelf platen te mixen. Met synthesizers, keyboard, computers en samples. Kenmerkend voor house zijn de opzwepende baslijnen en beats met vierkwartsmaat. Het effect? Muziek waar je wel op MOET bewegen.

Frankie Knuckles wordt – mede dankzij zijn single Your Love uit 1984 – één van de grondleggers van het genre ‘House’ genoemd, dat trouwens ook snel de weg vindt naar dansvloeren in New York, Philadelphia en aan de andere kant van de oceaan, in Europa, waar house in 1987 voet aan wal zet.

[Tekst gaat verder onder video]

Subgenres

De explosie van house die uit Chicago en New York kwam bereikten vele plaatsen, fuseerden met bestaande culturen en wekten allerlei subgenres op. Er ontstonden verschillende versies van het genre met bijvoorbeeld het melodieuze ‘Progressive House’, opzwepende en zanggerichte ‘Funky House’, het snel en hectische ‘Hard House’ en het grijze gebied tussen techno en house dat ‘Tech House’ wordt genoemd. 

House muziek vandaag de dag

Hoewel de populariteit van het genre meer dan een paar keer gestegen en gedaald is, is de het muziekgenre house altijd in beweging geweest. Het internet heeft bijgedragen tot het bevorderen van een brede waardering voor originele, baanbrekende house, waarbij de meer klassieke benaderingen van housemuziek en een heleboel subgenres toenamen. Het belangrijkste is dat er nog steeds producenten zijn die innoveren en het geluid in nieuwe richtingen brengen. Er zijn acts zoals Disclosure die het genre naar mainstream succes trekken, maar het kloppende hart van hedendaagse housemuziek ligt bij de onafhankelijke, underground labels en artiesten.
House muziek-1
Credits: Kevin Bidwell