De oorsprong van: Techno

[alert type=white]In ‘De oorsprong van’ nemen we een duik in verschillende muziekgenres uit de rijke clubgeschiedenis waar onze wereld mee gezegend is. Het zijn namelijk de bouwstenen waar de moderne club- en festivalmuziek is op gebaseerd en heeft een enorme impact gehad op verschillende generaties.

 

Vandaag nemen we het genre ‘techno’ onder de loep.[/alert]

Het elektronische muziekgenre ‘Techno’ is een internationale miljoenenindustrie dat overal ter wereld wordt gedraaid. Of het nu in een club is, op een festival of zelfs op een huisfeestje, de karakteristieke four to the floor-beat heeft de wereld veroverd. Maar waar komt techno nou precies vandaan? Vandaag gaan we op zoek naar de oorsprong van dit heerlijke muziekgenre.

‘The Originator’

We gaan even terug naar Detroit in het jaar 1981. De Afro-Amerikaanse DJ Juan Atkins introduceerde de term ‘techno’ in de muziekwereld en wordt in de underground scene van Detroit gezien als de ‘Originator’. Hij gebruikte de term om zijn muziek te omschrijven als een tiener die opgroeit in Detroit en was een mix van Funk, Chicago House-muziek, New York-disco, Duitse Synth-pop, Italo-disco, Motown, Jazz en Soul.

Detroit

Detroit was lang de futuristische metropool van Noord-Amerika, maar begon eind jaren 70′ zijn glans te verliezen. De industriële krachtpatser, ooit beroemd om zijn enorme autofabrieken, was niet meer. De jeugd snakte naar ontsnapping – en de clubcultuur bood precies dat. Gerund door burgemeester Coleman Young, werd Detroit eind jaren ’70 en begin ’80 overspoeld met enorme discofeesten en after-hours clubs met een ruimdenkend muziekbeleid. Tieners in Detroit beginnen synthesizers en de elektronische ritmische innovaties van de drummachine te omarmen en de eerste ‘techno’ was geboren.

Belleville Three

Begin jaren ’80 begonnen schoolvrienden Juan Atkins, Derrick May en Kevin Saunderson – later bekend als de Belleville Three, genoemd naar wijk waarin zij woonden – muziek te maken, beïnvloedt door de rauw realiteit en industriële sound van hun thuisstad Detroit. Het geluid dat de Belleville Three creëerde kreeg een podium in de club Cheeks en later het spirituele thuis van techno: The Music Institute. Samen richtte de drie vrienden het label Metroplex op en met de track ‘Techno City’ was het de eerste keer dat de term werd gebruikt in de muziekwereld.

EDM

Juan Atkins liep in de jaren ’80 voorop in de ontwikkeling van EDM door futuristische dancetracks te maken en dit waaide al snel over naar Europa, en dan met name het Duitse Berlijn. Inmiddels is EDM één van de meest populaire muziekgenre ter wereld en is de rest geschiedenis. Ohja, wil je trouwens een toffe docu zien over de geschiedenis van techno? Dan MOET je de documentaire ‘God Said Give Em Drum Machines’ hebben gezien.