Our House: ‘s werelds eerste ‘electronic music experience’ komt naar Amsterdam

Our House-1

Met ADE Online in volle gang, begint onze onderbuik toch wel weer te kriebelen. Gelukkig hebben we iets om naar uit te kijken, want in de zomer van 2021 krijgt Amsterdam met ‘Our House’ de eerste ‘electronic music experience’ ter wereld. De afgelopen decennia heeft Nederland zich ontwikkeld tot hét epicentrum van de elektronische muziek. Artiesten, producers, event organisatoren en een breed scala aan professionals hebben de Nederlandse dance industrie mondiaal toonaangevend gemaakt. Het enige dat nog mist is een plek waar je de dance cultuur en -historie zélf kunt ervaren.

Our House

Met ‘Our House’ komt daar verandering in. Het is geen regulier museumuitstapje, maar een zintuig prikkelende, hightech ervaring dat een ode is aan de nationale en internationale dance cultuur. Bezoekers doen onder andere een multisensorische tour door de evolutie van house muziek; van Detroit tot Amsterdam, van Londen tot Berlijn en van Las Vegas tot Ibiza; de reis van dit grensverleggende muziekgenre van de begin jaren ’80 tot nu.

Door een combinatie van de muziek van wereldberoemde DJ’s en elektronische bands, interactieve projecties en special effects maakt men kennis met de wereldwijde dance community. Dance en al haar subgenres komen tot leven in een meeslepend geheel, waarin je tevens kunt voelen hoe het is om op ‘s werelds  meest toonaangevende festivals en in wereldberoemde en -beruchte clubs te feesten. Wat we dus het afgelopen half jaar allemaal hebben moeten missen.

Our House-2
Credits: Bart Heemskerk

Our House Academy

Naast de experience krijgt Our House ook een educatief karakter via haar eigen Academy. Deze biedt verdere verdieping in de verschillende aspecten van de industrie doormiddel van masterclasses en workshops voor iedereen die meer wil weten over deze vooruitstrevende sector. Dit is niet enkel interessant voor nieuwelingen in de industrie zoals scholen en bedrijven, maar ook als beroepsmatige ontwikkeling voor professionals en als ondersteuning van veelbelovend talent.

Founders

Initiatiefnemers van Our House zijn Fourmation (het in 2016 opgerichte bedrijf van het voormalig management van Nederlandse dance organisatie ID&T) en Dutch Experience Group, architecten van o.a. de Heineken Experience in Amsterdam en FloriWorld te Aalsmeer. Het programma van Our House Academy zal mede-ontwikkeld worden door en in samenwerking met Arne van Terphoven, oprichter van Mary Go Wild en Jan Maarten Hartong, founder van The School Of House.

Jeroen Jansen, mede-oprichter van Fourmation en oud Creatief Directeur van ID&T, ligt toe: “Juist nu willen we de wereld laten zien hoe uniek de dance cultuur is; extreem divers maar toch saamhorig. Het is een eer om dat te mogen bundelen in Our House en daarnaast een sterk educatief platform te kunnen ontwikkelen. Tegelijkertijd is het een creatieve uitdaging om dit uit te werken tot een indrukwekkende en generatie-overstijgende ervaring.

Omdat de dance cultuur een globaal fenomeen is, is er een sterke ambitie om met Our House op tournee te gaan. Zo kunnen miljoenen house fans van over de hele wereld Our House ontdekken. Jansen: “De tourende experience wordt aangepast aan de lokale context. Zo leren bezoekers niet alleen over de internationale dance muziek evolutie, maar ook over de eigen bijdrage daaraan. Want al deze lokale subculturen verhalen zijn onderdeel van het wereldwijde fenomeen.”

Our House zal in de zomer van 2021 neerstrijken in onze mooie hoofdstad Amsterdam.

Our House-3
Credits: Raphael Schaller