Professor: partydrugs worden in de toekomst voorgeschreven

Ketamine tegen je depressie of MDMA zodat je ineens wél over je gevoelens praat bij een bezoek aan de psycholoog? Niet iets dat je effe bij de apotheek afhaalt. Als het aan Prof. Dr. Jan Rameakers en zijn collega’s ligt gaat hier in de nabije toekomst verandering in komen.

Onderzoek

Jantje is psychofarmacoloog en doet al jaren onderzoek naar ketamine en MDMA, die bij het grote publiek vooral bekend zijn geworden als ‘partydrugs’. Wetenschappers ontdekken de laatste jaren steeds meer over de werking van deze stoffen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om MDMA of ketamine bij een psychiater, maar volgens Rameakers zou hier de komende 20 jaar wel eens een rigoureuze verandering in kunnen komen. Het onderzoek naar de positieve en negatieve kanten van de partydrugs levert veelbelovende resultaten op en zou op korte termijn wel eens als geneesmiddel kunnen worden toegepast.

Depressies

Vroeger werd ketamine vooral gebruikt om een paard mee plat te leggen, maar is inmiddels een hallucinogene drug in het recreatieve drugscircuit. De drug wakkert een dromerig gevoel aan en zorgt voor hallucinaties en nieuwe inzichten. Sinds een paar jaar is er ook een nieuwe toepassing gevonden die de aandacht van wetenschappers trekt. Ketamine blijkt namelijk f*cking effectief tegen depressies. Bij een eenmalige lage dosering, niet de lijn die jij op een feestje door je neus jaagt, zie je binnen drie tot vier uur al een sterk afname in de symptomen die bij depressiviteit horen. Zelfs bij patiënten die niet reageren op reguliere medicatie. Zelf de volgende dag geven mensen die aan depressiviteit leiden aan zich nog steeds goed te voelen. Dit snelle, langdurige effect is ongekend en is met geen enkel ander medicijn te bereiken.

foto: Kat Jayne

Ketamine

Dat ketamine werkt tegen migraine wisten we, maar waarom werkt het zo goed tegen depressies? Keta stimuleert de aanmaak van nieuwe neuronale netwerken waardoor er meet contact tussen zenuwcellen ontstaat. Bij een depressie is het contact tussen de zenuwcellen vaak verstoord, wat met ketamine dus verholpen zou kunnen worden.

MDMA

Dan MDMA, een andere bekende partydrug. Na inname voel je je enkele uren energiek wil je met iedereen knuffelen en ben je empathisch AF. Deze verhooge empathie maakt MDMA juist zo geschikt om te gebruiken op therapeutische basis, vooral bij post-traumatisch stress syndroom. Het zorgt ervoor dat je begint te lullen als Brugman en maakt het makkelijker om te kunnen praten over trauma’s en pijnlijke herinneringen. Daarnaast verbetert het de band met de therapeut. MDMA is op zichzelf op deze manier dus geen geneesmiddel, maar het is een middel om de therapie te ondersteunen.

Toekomst

Ramaekers denkt dus wel degelijk dat deze twee drugs uit de partyscene in nabije toekomst zullen worden voorgeschreven door therapeuten. Eerst zal er nog meer onderzoek gedaan moeten worden, maar dit is lastiger aangezien de stoffen op de opiumlijst staan. De resultaten als die van Ramaekers zorgen er mede voor dat het in de toekomst makkelijker moet om worden aan deze middelen te komen. Een tabletje MDMA of een dosis ketamine bij de psychiater zal niet lang meer op zich laten wachten.

Source :
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *