Piemelproblemen: Wat als je penis buiten de norm valt?

penis

Het gros van de mannen is gezegend met een ‘gemiddeld’ geslachtsorgaan. Toch kan er ook van alles aan de penis mankeren. Niet dat iets beter is dan de ander, maar in Nederland houden we nu eenmaal van om onszelf aan een norm te houden. Wij hebben 8 ‘piemelproblemen’ voor je op een rijtje gezet, dan hoef je even niet naar je baas of docent te luisteren.

1. Hij blijft fier overeind staan

Mannen houden van het krijgen van een ferme erectie, maar wanneer er geen sprake is van seksuele opwinding en het uren duurt voordat hij weer gaat liggen, not so much. We hebben het hier niet over een ochtendlul, maar priapisme: een aandoening waarbij je penis zonder pardon urenlang met opgeheven eikel en schacht vooruit in je broek zit. De zwellichamen in penis zuigen zich dan vol bloed en weigeren vervolgens om leeg te stromen.

Priapisme is vernoemd naar Priapus, een figuur uit de Grieks-Romeinse mythologie met een enorme schlong. Het kan een bijverschijnsel zijn van ziekten als leukemie en sikkelcelanemie (een afwijking van de rode bloedcellen). Maar je kunt het ook oplopen wanneer je injecties tegen erectiestoornissen krijgt, antidepressiva slikt of lustopwekkende middelen gebruikt. Naast dat een langdurige erectie pijnlijk kan zijn, is het ook vooral gênant.

Als priapisme te lang duurt kán de penis inwendig worden beschadigd door zuurstoftekort in de zwellichamen. In het ergste geval kan dat wel eens de laatste erectie zijn die je krijgt. Op tijd naar de dokter gaan is dus prioriteit nummer 1.

2. Orgasme zonder sperma

De meeste mannen wijn gewend dat bij een zaadlozing je sperma één kan op gaat, naar buiten dus. Normaal sluit de blaashals (uitgang blaas) automatisch wanneer je klaarkomt. Als dit niet gebeurt, kan sperma ook in de blaas verdwijnen. Mannen hebben bij het klaarkomen dan wel de sensatie van een orgasme, maar de ejaculatie blijft uit. Dit heet retrograde ejaculatie en kan voorkomen wanneer de blaashals is aangetast door bijvoorbeeld een operatie aan de prostaat. Ook kan het je treffen wanneer je een neurologische aandoening hebt of suikerziekte.

Retrogade zaadlozingen helemaal verhelpen is lastig, omdat zowel operaties al medicijnen onvoldoende effect hebben.

3. Lelijk peentje

De gedachte dat jouw pielemans niet het fraaiste exemplaar is, kan tot flinke frustraties leiden. En wanneer er klachten zijn, heeft de wetenschap het al snel over een nieuwe aandoening: Penile Dysmorphic Disorder, ofwel PDD. Psychiater David Veale van King’s College in Londen is erin gespecialiseerd. Patiënten die Veale in 2014 onderzocht, bleken gemiddeld vaker te zijn gepest, vooral over de omvang van hun genitaliën. De proefpersonen met PDD bleken ook daadwerkelijk kleinere penissen te hebben: ze waren gemiddeld twee centimeter korter dan die van de anderen. Maar dat was alleen in slappe toestand. Hun erectie was even groot. Of even klein, zoals PDD’ers zelf zouden zeggen.

4. Twee stuks

Het zal even schrikken zijn wanneer je een mooi jongetje op de wereld hebt gebracht, blijkt hij twee penissen te hebben. Deze aangeboren afwijking komt voor bij één op de 5,5 miljoen geboorten. In de medische literatuur zijn er maar ongeveer onder gevallen bekend en de oudste dateert uit 1609. De afwijking heeft verschillende gradaties. Van een kleine vergroeiing tot een volwaardige tweede pielemans waar alles op en aan zit. Er zijn zelfs gevallen bekend van wie beide penissen tegelijk in erectie kunnen komen en ejaculeren.

5. Kromme Willie

Niet iedere lul is kaarsrecht en een beetje kroms helemaal niet erg. Maar als hij bijna haaks staat, en dat is bij een paar procent van de mannen het geval, kan dat komen door de ziekte van Peyrnonie. Bij deze aandoingine heeft zich bindweefsel gevormd in een zwellichaam. Het gevolg is dat niet de hele penis gelijkmatig mee rekt wanneer er sprake is van opwinding.

Omdat de eigenaar van een lul met een bocht zich doorgaans enorm schaamt, zullen er heel wat mannen zijn met de zieke van Peyronie, maar zich nog niet bij de dokter hebben gemeld.  En dat zijn dan vooral mannen van boven de veertig, want dan pas openbaart de aandoening zich. Veel kan de dokter er niet aan doen. Meestal wordt er alleen ingegrepen wanneer seks in écht onmogelijk is geworden.

6. Krimpen

Wanneer het koud is, krimpt de penis en is niks om je zorgen over te maken. Maar stel nu dat je hem voelt krimpen terwijl er in de wandelgangen wordt gefluisterd dat er een aandoening heerst waarbij de penis zich terugtrekt in het lichaam? Vo

Er zijn landen in de wereld, vooral in Azië en Afrika, waar de vrees dat je penis wordt ‘gestolen’ (zo wordt het krimpen vaak genoemd) helemaal uit de klauwen kan lopen. Het kan dan wel een volksgeloof zijn dat nergens op is gebaseerd, maar mensen kunnen er elkaar helemaal gek mee maken.

Ja, daar is de wetenschap weer: genitaal retractiesyndroom, dat in Azië van oudsher ‘koro’ wordt genoemd. De ernst van het fenomeen mag niet worden onderschat. Er zijn gevallen bekend waarbij iemand bij het kortstondig aanraken van een ander ‘iets’ voelde waardoor zijn geslachtsdelen ter plekke ineen slonken. Vervolgens ging het ‘slachtoffer’ de ‘dader’ te lijf omdat hij vreesde in zijn mannelijkheid te zijn aangetast.

Zo nu en dan mondt een gevalletje koro uit in een regelrechte massahysterie, waarbij iedereen elkaar wantrouwt. In 1996 en 1997 was er een ware epidemie in verschillende West-Afrikaanse landen. Mensen die ervan waren beschuldigd de penis van de ander te hebben ‘gestolen’ werden ter plekke gelyncht.

7. Té ‘klein’

Een term die eigenlijk niet bestaat in de wondere wereld van de penis. Er is geen wet- of regelgeving, dus het is maar een kwestie van perceptie. Toch heeft 0,6 procent van de mannen de pech om door het leven te gaan met een micropenis. Dit is een penis die bij een volwassene in erectie nog geen 7 centimeter haalt.

In de praktijk blijkt dit nog al wat problemen. Seks met een kleine penis is namelijk erg lastig, en doordat de micropenis soms maar net voorbij de omringende huidplooien komt kan dit ook leiden tot planproblemen en infecties. Aan een micropenis is niet veel te doen. Op jongere leeftijd wil hormoontherapie nog wel eens helpen, maar zelfs met operaties valt er meestal niet meer dan een paar centimeter te winnen.

8. Te ‘groot’

Nu zullen mannen niet snel zeggen dat ze hun penis te groot vinden. Om precies te zijn 0,2 procent, blijkt uit een onderzoek van de University of California uit 2005. Uit talloze studies komt naar voren dat de gemiddelde penissen in opgewonden staat tussen de 12 en 16 centimeter groot. Zit je daar wat onder of boven, dan is er nog steeds niks aan de hand.

Maar als je lul in volle glorie de 34 centimeter aantikt, brengt dat wel wat ongemakken met zich mee. Dit was bij de Amerikaanse acteur Jonah Falcon het geval. In 2012 werd Falcon staande gehouden bij de douane van het vliegveld van San Francisco vanwege een verdachte bobbel in zijn broek. Bleek dus z’n enorme lans der liefde te zijn.