Een pilletje poppen in quarantaine? Dit moet je weten!

Pilletje

Nu alle kroegen gesloten zijn, festivals aan de lopende band worden afgelast en met een groep vrienden samenkomen er ook niet zin zit, moet je op zoek naar andere manieren om wat stoom af te blazen. Er worden steeds meer online festivals georganiseerd, waar DJ’s draaien via een livestream en je dus vanuit je eigen woonkamer helemaal los kunt gaan. En misschien zit je er wel zo lekker in, dat je in de verleiding komt om daar een pilletje bij te pakken? Voordat je dat ook daadwerkelijk doet, lees dit artikel even.

Weet wat je neemt

Inmiddels zul je wel weten dat elke drug een andere werking heeft. Daarom is het erg belangrijk om je vooraf in te lezen en ga vooral niet experimenten met nieuwe drugs waar nog bijzonder weinig over bekend is. Drugstestservices zijn vanwege COVID-19 tot nader order gesloten, dus je kunt nergens jouw nieuwe drugs laten testen. Daarnaast is het advies om sociaal contact zoveel mogelijk te vermijden, dat geldt dus ook voor je dealer. Pak dus alleen drugs die je nog thuis hebt liggen en hebt laten testen.

Setting

Doe je normaal alleen drugs op een feestje of festival? Dan moet je jezelf voorbereiden op een hele andere ervaring. De sfeer, muziek, lichten en mensen hebben op een festival namelijk allemaal invloed op de trip. Jouw huis is een hele andere setting, dus de werking zal ook anders zijn. Toch is er niks mis met een kleinschalig feestje in je woon- of slaapkamer met één of twee huisgenoten. Het voordeel is dat je in een bekende omgeving bent en je zelf de sfeer bepaalt.

Ook moet je opletten dat je niet teveel water drinkt, aangezien de kraan zich binnen handbereik bevindt. Vraag in ieder geval één van je huisgenoten nuchter te blijven en als tripsitter te fungeren. Zo heb je tijdens je trip iemand om op terug te vallen. Zorg dat je een lekker setting creëert, met een lekker playlist, genoeg ruimte om te bewegen en een raampje openzet als je het te warm krijgt.

[Tekst gaat verder onder foto]
Credits: Avi Naim

Risico’s

Het zijn onzekere tijden en de shitshow waarin we zitten kan zorgen voor extra spanning en stress. Dan is het logisch dat op zoek bent naar afleiding. Maar als je down bent, is het niet verstandig om naar de drugs te grijpen. XTC is bijvoorbeeld geen happy pil, maar een emotie versterkende drug. Dus als je niet helemaal lekker in je vel zit, kun je hier behoorlijk slecht op gaan. Bedenk dus goed of dit het juiste moment is om aan de drugs te gaan.

Drugsgebruik is natuurlijk nooit zonder risico’s, maar in de situatie waarin we nu zitten zijn de risico’s nog groter. Waar op festivals altijd EHBO’ers aanwezig zijn, is dit thuis niet het geval. Kies je toch om thuis een pilletje te gebruiken, neem dan een lagere dosering dan dat je normaal zou doen.

Dinsdagdip

Bij het gebruik van een pilletje zorgt de afgifte van het gelukshormoon serotonine voor een gelukzalig gevoel. Een nadeel hiervan is dat deze voorraad na gebruik uitgeput raakt en we een zogenaamde ‘dinsdagdip‘ ervaren.  De één is er gevoeliger voor dan de ander, maar over het algemeen voelen veel gebruikers zich de dag(en) na het nemen van een pil daardoor behoorlijk brak. Je hebt vaak nergens zin in, je kan huilbuien hebben en moeite hebben om sitiatest te relativeren.

Geen ideale mindset om tijdens zelfisolatie te hebben, waarin je binnen de muren van je huis moet blijven en niet je gedachten kunt verzetten door de deur uit te gaan en dingen te ondernemen. Daarnaast verlagen drugs je weerstand en dat maakt je vatbaarder voor ziektes, uiteraard óók voor het coronavirus.

Dus voordat je jouw restantje drugs in je mik gooit, maak een goede afweging of dit voor jou het beste moment om een pilletje te pakken. Zo niet, dan wacht je gewoon lekker tot het juiste moment daar is.

pilletje-1
Credits: Liam Welch